10 НАМИРНИЦА КОЈЕ ПОМАЖУ КОД ГИХТА, КАМЕНА У БУБРЕГУ И БОЛА У ЗГЛОБОВИМА

Наше тело је програмирано да се отараси мокраћне киселине. Али ако се киселина производи у великим количинама, изазива појаву разних здравствених проблема: камена у бубрегу, бола у зглобовима, гихта итд. 

Исхраном уносимо велике количине протеина животињског порекла. Наше тело производи супстанцу која се зове пурин, а то доводи до стварања кристала мокраћне киселине. У најгорем случају, наше тело одлази у хиперурикемију и може патити од: 

  • метаболичке ацидозе
  • проблема са кожом
  • болова у зглобовима
  • болести бубрега и камена у бубрегу
  • леукемије
  • дијабетеса
  • гихта.

Срећом, постоје намирнице које делимично помажу у борби против мокраћне киселине! Нудимо вам 10 најефикаснијих, а ви проширите наведену листу. 

  1. Броколи и краставци. Ово поврће може да смањи производњу мокраћне киселине и стварање кристала. 
  2. Банане. Банана је богата калијумом, што смањује ниво мокраћне киселине у телу. 
  3. Шаргарепа. Накупљање мокраћне киселине редовним конзумирањем сирове шаргарепе, као и побољшати опште здравље. 
  4. Трешња. Садржи супстанцу која се зове антоцианин који спречава формирање кристала око наших зглобова. 
  5. Вода. Са потрошњом воде не само да се смањује ниво мокраћне киселине, већ се елиминишу отпад и токсини из тела. 
  6. Целер. Уз честу употребу целера може се избећи много компликација и смањити ниво отпадних материја. 
  7. Јабука. Редовном потрошњом, јабука, такође детоксикује се организам.
  8. Лимун. Пијте лимунаду 30–40 минута након сваког оброка. 
  9. Зелени чај. Зелени чај смањује ризик од развоја гихта и бори се са хиперурикемијом. Пијте 1–2 шоље зеленог чаја дневно. 
  10. Лук. Сирове салате са луком зачинити само соком од лимуна и мало маслиновог или ланеног уља.

Са руског: В. Раонић; Извор: схкарец.ру