Наше тело је програмирано да се отараси мокраћне киселине. Али ако се киселина производи у великим количинама, изазива појаву разних здравствених проблема: камена у бубрегу, бола у зглобовима, гихта итд.
Исхраном уносимо велике количине протеина животињског порекла. Наше тело производи супстанцу која се зове пурин, а то доводи до стварања кристала мокраћне киселине. У најгорем случају, наше тело одлази у хиперурикемију и може патити од:
- метаболичке ацидозе
- проблема са кожом
- болова у зглобовима
- болести бубрега и камена у бубрегу
- леукемије
- дијабетеса
- гихта.
Срећом, постоје намирнице које делимично помажу у борби против мокраћне киселине! Нудимо вам 10 најефикаснијих, а ви проширите наведену листу.
- Броколи и краставци. Ово поврће може да смањи производњу мокраћне киселине и стварање кристала.
- Банане. Банана је богата калијумом, што смањује ниво мокраћне киселине у телу.
- Шаргарепа. Накупљање мокраћне киселине редовним конзумирањем сирове шаргарепе, као и побољшати опште здравље.
- Трешња. Садржи супстанцу која се зове антоцианин који спречава формирање кристала око наших зглобова.
- Вода. Са потрошњом воде не само да се смањује ниво мокраћне киселине, већ се елиминишу отпад и токсини из тела.
- Целер. Уз честу употребу целера може се избећи много компликација и смањити ниво отпадних материја.
- Јабука. Редовном потрошњом, јабука, такође детоксикује се организам.
- Лимун. Пијте лимунаду 30–40 минута након сваког оброка.
- Зелени чај. Зелени чај смањује ризик од развоја гихта и бори се са хиперурикемијом. Пијте 1–2 шоље зеленог чаја дневно.
- Лук. Сирове салате са луком зачинити само соком од лимуна и мало маслиновог или ланеног уља.
Са руског: В. Раонић; Извор: схкарец.ру