100 GODINA FUDBALA U GOSPOĐINCIMA

Kažu da je prvu loptu u Gospođince davne 1919 godine iz Praga doneo doktor Uroš Čakovec, koji je tada kao i mnogi  koji su imali mogućnosti studirao u Češkoj.
Gospođinčani formiraju fudbalski klub koji se tada zvao Jugoslavija, iz tog perioda nema arhivske građe i jako se malo zna o klubu i fudbalerima koji su igrali za njega.
Početkom II. svetskog rata mađarske okupacione snage menjaju naziv kluba u SC Levente boldogasonjfavla, pod tim nazivom nastupao je do oslobođenja kada dobija današnje ime FK „Jedinstvo“.
Stariji Gospođinčani se sećaju tih dana, teškoća, nemaštine i večite borbe da sačuvaju klub i igrače.
Danas se klub nalazi u Gradskoj ligi Novog Sada na prvom mestu na tabeli, fudbaleri su do sada odigrali osam utakmica kod kuće i u gostima, na svim susretima ubedljivo su trijumfovali.
Predsednik kluba Đorđe Pantić sa velikim zadovoljstvom pristao je na ovaj razgovor o klubu, trenutnoj situaciji i planovima za budućnost.
Recite nam nešto o sebi i o periodu u kome vodite klub?
U klubu sam od malih nogu, prošao sam sve kategorije, bio sam član uprave kluba u nekoliko saziva, predsednik kluba sam oko četiri godine.
Rezultati koje su igrači pokazali za svaku su pohvalu, kako ste došli do njih?
U klubu vladaju veoma dobri međuljudski odnosi između igrača, trenera Lokić Miroslava i uprave. Svako od njih se maksimalno trudi da klub što bolje funkcioniše. Treninzi su redovni, odziv igrača više nego dobar, postali su ekipa, svi se bore za rezultat a to je donelo klubu i igračima ovako dobar plasman na tabeli u ovoj polusezoni.
Kakva vam je finansijska situacija,  kako se snalazite da ispoštujete sve obaveze?
Opština Žabalj nam svake godine odobri određena sredstva za funkcionisanje kluba, ta sredstva su dovoljna za jednu polusezonu, za sada veliku pomoć imamo od strane mesne zajednice i sredstva koje zaradimo od ulaznica. Sponzora nemamo.
Kolika je posećenost domaćih navijača na utakmicama koje se igraju kod kuće?
Veoma mala, stalno dolaze isti ljudi kojima se ovom prilikom u ime kluba i igrača zahvaljujem na tome. Cena ulaznice koja iznosi 100 dinara je simbolična. Sećam se ranije kao dete da je odlazak na utakmicu nedeljom posle ručka bio „obavezan“, nije moglo da se uđe na stadion kolika je posećenost bila.Podrška navijača sa tribina svakako bi nam mnogo značila.
Planovi za budućnost kluba?
Sledeće kolo igramo u gostima sa Susekom, idemo na pobedu i time bi se odvojili na tabeli, želimo što bolji plasman našeg kluba na kraju takmičenja.Smatramo da bi time skrenuli pažnju na sebe i da bi se tada javili i neki sponzori koji bi nam pomogli.
Aktivnosti na proslavi 100 godina fudbala u Gospođincima.
Odigrali smo utakmice sa veteranima Crvene Zvezde i Vojvodine, obratili smo se FK Vojvodina sa željom da njihovi prvotimci odigraju utakmicu sa našim fudbalerima. Imali smo još mnogo planova za jubilej ali je u svemu tome najveći problem nedostatak finansijskih sredstava.
Mladost i energija su na strani fudbalera i uprave kluba, nadamo se da će se njihove želje i ambicije ostvariti, da će uspeti pored navedenih poteškoća da se zadrže u vrhu tabele Gradske lige i da će otići u viši rang takmičenja.
Za sve to pored svega navedenog potrebno im je mnogo podrške i kako to oni vole da se kaže i malo sportske sreće.
Za vojvodjanske.rs: M Živković