11. САБОР ФОЛКЛОРА У ЦРВЕНКИ ПРИВУКАО ОГРОМНУ ПАЖЊУ

Својеврсни празник фолклора одржан је у сали Дома културе у Црвенки. Сабор фолклора, 11. по реду, привукао је велики број људи, а у самој сали тражило се место више. Непосредно пре почетка манифестације, директор Дома културе Црвенка, Милан Вујаковић, искористио је прилику да представи учеснике, али и да се захвали Општини Кула и Туристичкој организацији општине Кула, без чије помоћи Сабор не би био на нивоу на ком јесте:

„Ово је једанаести Сабор по реду, у организацији Дома културе Црвенка, а уз несебичну подршку Општине Кула и председника Дамјана Миљанића, као и Туристичке организације општине Кула и директора Владимира Станковића. Сам концепт је замишљен тако да су позвани ансамбли из Ниша, затим из Београда, наше комшије из Куле, културно уметничко друштво „Дурмитор“. Такође, учествовали смо и ми као домаћини, као и гости из комшијског Сивца. Морам да напоменем и госте вечери, а то су корисници „Плаве птице“ из Куле.

Рад, труд и ударничка воља довели су до тога да је овај Сабор учврстио своје место на фолклорашкој мапи Србије. Весна Бештић, кореограф у црвеначком Дому културе, рекла је да организацију једног оваквог догађаја посматра као градњу куће  и да су слога, заједништво и сваки вид помоћи главни чиниоци који доприносе успеху овог Сабора:

„Ја увек кажем деци и, уопштено, свим фолклорашима да је организација Сабора као када је празна кућа и одједном почињете ту празну кућу да изграђујете, па мало позајмите понешто од комшије и полако се то скупља. Некад нешто и не успе, али је у питању дуготрајан и трновит пут, али на крају добијемо један овакав празник фолклора, и то је оно у чему ја, као и сви ангажовани на пољу организације, уживам.“

Иако Сабор није такмичарског карактера, свако културно уметничко друштво добило је пригодне поклоне као мали знак пажње. Мисија овогодишњег Сабора била је успешна, а то је представљање и очување фолклорне традиције свих крајева Србије. Поред тога, и Црвенка је потврдила да, осим што је најслађе село, је и село чији житељи негују поштовање према култури, традицији и обичајима.

Извор: Општина Кула