12. IZLOŽBA OVNOVA U DOLOVU

Tradicionalna izložba ovnova u Dolovu, po dvanaesti put biće održana danas( subota), 17. marta, na platou ispred stare škole u centralnoj dolovačkoj dolini, navodi portal Južni Banat.

Organizatori su pripremili teren i postavili bokseve koje će iskoristiti svi oni koji su rešili da tog dana dođu u ovo mesto i izlože svoja grla.

Očekuje se da će već od 9 sati, kao i ranijih godina, svoja najbolja grla izložiti ne samo Dolovci, već i komšije iz Sakula, Ilandže, Uzdina, Padine, Vračev Gaja, Uljme i drugih sredina.

Ljubitelji ovnova imaće priliku da vide primerke autohtone rase cigaja, ali i ovnove bele rase, vintenberg i drugih.

Dvanaestu smotru priplodnih ovnova i mlađih grla, kao i ranijih godina, organizovaće udruženje ovčara „Banat” iz Pančeva uz pomoć dolovačke sekcije.

Velika stada ovaca bila su ranije jedna od karakteristika južnog Banata, ali je danas to sve ređa pojava. Jedno od mesta u kojem se ovčarstvo i dalje zadržalo je Dolovo sa brojkom od nešto više od 1.000 ovaca i manifestacijom u čast ovih životinja.

Zbog toga je značaj ove smotre veliki, jer zaljubljenici u ovnove nastoje da afirmišu stočarstvo i uzgajanje ovaca u još većem broju na obodima Deliblatske peščare.

 

Izvor: Južni Banat