12. ПЛОВИДБА У ЧАСТ МАЈКЕ АНГЕЛИНЕ

Регата Мајке Ангелине пловила је 6. августа по 12 пут реком Савом по ободу Специјалног резервата природе „Обедска бара“. Захваљујући природном меандру реке Саве, купинска регата има старт и циљ у истом месту – Купинову. Организатор Регате је Туристичка организација општине Пећинци, док је пећиначка локална самоуправа свих 12 година покровитељ ове манифестације.

Председник општине Пећинци Синиша Ђокић пожелео је регаташима мирну пловидбу и истакао да је локална самоуправа с разлогом покровитељ ове манифестације од њеног оснивања.

“Река Сава и Специјални резерват природе “Обедска бара” су можда најлепши део наше општине, нешто што нам је природа дала, а ми имамо обавезу да их чувамо и негујемо за генерације које долазе. Такође, Регата носи име по српској деспотици Мајки Ангелини чиме одајемо почаст деспотској породици Бранковић који су столовали управо овде у Купинову. Тако да слободно можемо рећи да Регата сваке године на најлепши могући начин промовише природу, традицију и историју нашег краја” – поручио је председник Ђокић.

Туристичка организација сваке године се труди да ова манифестација протекне у што бољој атмосфери, а како нам је рекао Перица Одобашић, из ТО, заједно са Општином Пећинци и свим љубитељима реке Саве која има сјајан наутички потенцијал, Регата Мајке Ангелине из године у годину плови безбедно и поносно реком којом је деспотска породица Бранковић пре више од пет векова дошла у Срем и у тврђави Купиник, надомак данашњег Купинова, успоставила последњу престоницу српске средњовековне државе.

Молитву за добру пловидбу очитао је купински месни парох јереј Предраг Михајловић који је том приликом рекао да му је част да сваке године регаташима пожели мирну пловидбу.

На 25 километара дуго путовање Савом, регаташи су кренули са Пландишта. Неки први пут, неки 12 пут, регаташи су били спремни да са пријатељима уживају у чарима реке Саве.

Ружица Зоркић Радичевић из Београда први пут учествује на регати, за коју је, како нам је рекла, чула и пре, али није успела да дође. Сада је, каже, дошла да искуси све те лепе приче које је чула о Регати Мајке Ангелине.

Учесница регате од првог дана је и Зорица Стајчић из Сремске Митровице, која је на регату дошла управо пловећи реком Савом и за коју је, како нам је рекла, ово посебан доживљај. Из Београда је први пут на регату чамцем дошла и Александра Костић, која је већ најавила долазак и идуће године.

Дванаеста Регата Мајке Ангелине протекла је мирно и у добром расположењу, а за безбедност свих учесника били су задужени професионални спасиоци, као и лекарска екипа пећиначког Дома здравља.

Након пар сати пловидбе регаташи су пристали на ушћу канала Вок у реку Саву, где их је дочекао сремачки паприкаш.

Извор: Општина Пећинци