12. СВЕТСКИ „ТАМБУРИЦА ФЕСТ“

Oвогодишњи, 12. по реду светски „Тамбурица фест 2019.“, на којем ће се такмичити 12 оркестара из осам земаља, бити одржан од 20. до 22. јуна у центру Новог Сада и на Петроварадинској тврђави. У посебно атрактивном, ревијалном делу званично најбољег фестивала етно музике у Европи и најбоље туристичке манифестације у Србији, којем је после Русије и Кине, ове године земља пријатељ Република Мађарска. Наступиће специјални гости: чувени „Оркестар 100 виолина“ из Будимпеште, врхунски ансамбл народних инструмената „Зарни Јољ“ из републике Коми из Руске федерације и звезда регионалне музичке сцене, Лепа Брена.
– И ове године очекујемо спектакл и настављамо са ширењем наше културне мисије и ширења пријатељства на интернационалном нивоу. Поштоваоци чувара традиционалне музике веома добро знају ко је „Оркестар 100 виолина“ а имаће прилику да на делу чују и виде и „Зарни Јољ“, виртуозе из руске републике Коми, која је настањена претежно мађарским живљем.

Нашу Лепу Брену ће, поред њеног састава, пратити и војвођански тамбураши, што ће свакако бити јединствен музички доживљај. Такође, за разлику од претходних година, овај пут смо увели још један такмичарски сегмент који се односи на избор најбоље ауторске песме и најбољег вокалног солисту- каже др Јован Пејчић, директор фестивала.