13. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА „АЈМО ЗАИГРАТИ, АЈМО ДЕ” У НАКОВУ

У Накову је одржан 13. Међународни фестивал фолклора “Ајмо заиграти, ајмо де“, у организацији Културно – уметничког друштва „Извор“, под покровитељством Месне заједнице и Града Кикинде. Прво вече фестивала било је посвећено изворним песмама, док је друго вече програма било посвећено фолклору. На фестивалу су наступила културно-уметничка друштва из Северне Македоније, Румуније, Босне и Херцеговине и Србије. Догађају су присуствовали Никола Лукач, градоначелник Кикинде и Валентина Мицковски, чланица Градског већа задужена за културу и образовање.

“На оваквим манифестацијама се кроз игру и песму дружимо и градимо нова пријатељства јер је чување традиције, културе и обичаја свих оних који живе на овим просторима нешто што треба да преносимо с колена на колено“, истакао је градоначелник.

Градоначелник је са својим сарадницима посетио и учеснике пасуљијаде у Накову, традиционалног гастроноског такмичења:

“Град Кикинда препознао је значај овог догађаја јер промовише културу и традицију, тако да ћемо увек подржати све манифестације које су од велике важности у нашим селима“, додала је Валентина Мицковски.

Поред великог броја гостију из многих земаља, организатори фестивала сваке године раде на подизању квалитета програма:

“Желимо да наша публика, поготово деца, упознају и друге културе, обичаје, песме и игре. Нека друштва су нам у гостима први пут, а са некима од њих негујемо дугогодишњу добру сарадњу“, надовезала се Сања Роквић, председница КУД „Извор“ из Накова.

Извор: Град Кикинда