14. АПРИЛА САЈАМ ВИНОГРАДАРСТВА И ВОЋАРСТВА „ВИВО ИРИГ“ У ИРИГУ

Програмски Савет Сајма којим председава проф. др са новосадског Пољопривредног факултета, Зоран Кесеровић, састао се данас у просторијама Општинске управе Општине Ириг и најавио Сајам виноградарства и воћарства „ВИВО Ириг“ за 14. април 2019.

Сајам виноградарства и воћарства специјализован је искључиво за ове гране пољопривреде и као такав јединствен у Србији. Ово је први по реду сајам и састављен је из два дела. Први, едукативни део одржан је успешно у децембру 2018. године, док је други део планиран за двадесетак дана.

На дневном реду данашњег састанка именован је Савет и његови чланови међу којима су, поред професора Кесеровића: Нада Плавша, проф. Пољопривредног факултета из Новог Сада, Федор Пушић, директор Агенције за рурални развој општине Ириг, Чедомир Кецо, оснивач Удружења „Агропрофит“ из Новог Сада, Стеван Казимировић, председник општине Ириг, Ђурђица Јојић из Винарије „Мачков подрум“ из Ирига, Тодор Панић из Плантаже воћа „Панић“ из Ирига и Снежана Тимотијевић из компаније „Ал дахра руднап“ из Ирига.

Поред тога, на састанку је било речи о концепту сајма у априлу, као и о закључцима професора Кесеровића са децембарског издања Сајма.

Кесеровић истиче да воћарство и виноградарство по квалитету и сорти засада, стандардима производње заслужује озбиљну анализу целог сектора и по терминима утврђене мере инвестиција и подстицаја. Када се уз ово дода и различит начин чувања воћа, јасно се види потреба за више неопходних мера, које обухватају и нова тржишта, као и државне подстицаје. Такође, под хитно је потребно воћарску производњу обухватити – дефинисати законом о интегралној производњи и истовремено поспешити обимнију органску производњу, остављајући на бригу мању производњу као хоби самим домаћинима. Потребно је и да буде у националном интересу уређена производња, контрола и увоз садног материјала и да се појача садња перспективних воћних врста, међу којима су: трешња, крушка, дуња, јагода, леска и орах, као и још неке врсте. Предложио је да се уведу селективни подстицаји за воћарство и да се убрза реонизација подручја за ову производњу. Затим, од Министарства пољопривреде се очекује да уведе подстицаје за воћарство и да подстакне улагања у хладњаче, прераду, паковање и маркетинг. Када је у питању виноградарство, истакао је да виноградари предлажу да се посебни подстицаји уведу за подизање винограда новостворених аутохтоних сорти, као значајне мере за развијање посебности у нашем виноградарству и винарству.

  1. априла планирана је продајна изложба опреме, машина, трактора, разних алата, садног материјала, заштитних средстава, ограда, берачица, технике за наводњавање, жице, стубова, хемијске заштите, паковања, транспорта, гуме, пластике, сушара, опрема за пчеларе итд.

Како наводи директор Агенције за рурални развој општине Ириг, и априлски „ВИВО“ понудиће воћарима и виноградарима актуелна сазнања на бројне горуће теме  из области извоза-продаје воћа и вина, агротехнике, заштите, производње, аграрне политике, инвестиције… Поред едукативног дела, међу догађајима на сајму наћи ће се и мала школа калемарства, избор новитета Сајма, изложба сувих шљива, као и понуда фондова.

Организатори Сајма су Агенција за рурални развој општине Ириг и Удружење „Агропрофит“ из Новог Сада, док је Општина Ириг покровитељ. Жеља организатора је да ова сајамска манифестација заживи, постане препознатљива и на тај начин унапреди положај локалне самоуправе.

– Надам се да ће Ириг добити једну манифестацију која ће се устројити и одржати и захваљујући којој ће Ириг бити надалеко препознатљив као престоница воћарства и виноградарства – рекао је Пушић. 

Сајам „ВИВО Ириг“, поред Општине Ириг која је покровитељ, има подршку Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Пољопривредног факултета из Новог Сада и Општине Осечине.

 – Сајам који организујемо је добар покушај да афирмишемо ову делатност и да воћарима и виноградарима на домаћем терену отворимо могућност да виде савремене машине и да чују како боље постићи родност. Имамо намеру и подршку да сајам прати наука и струка и да га све то уз нас подиже. Захвалан сам проф. др Зорану Кесеровићу за подршку, а Чедомиру Кецу и листу „Газдинство” што је проценио да ова идеја може бити заједничка и наша, па је тако сајам добро дошао у Ириг. Новинарима захваљујем на сарадњи и подршци, наша су врата и даље отворена за сарадњу. Мислим да ће волонтери, уз Агенцију за рурални развој, на челу са директором, успешно организовати Сајам – наводи председник општине Ириг.

Сајам ће се одржати на простору поред стадиона ФК „Раднички“ у Иригу с почетком у 9 часова, а детаљна сатница програма биће ускоро позната.

Извор: Општина Ириг