17. НОВЕМБАР – СВЕТСКИ ДАН ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ ДЕЦЕ

  1. новембар се обележава као Светски дан превремено рођене деце. Општина Бачка Паланка се ове године прикључује активностима Удружења родитеља превремено рођене деце Србије ,,Мали Див” на тај начин што ће 17. новембра зграда Музеја града Бачка Паланка и Народна библиотека ,,Вељко Петровић” бити осветљена љубичастом бојом. Циљ активности је подизање свести јавности о проблему превременог рађања. Ова акција позната је и под називом Љубичасти новембар.

У свету се просечно једна од 10 беба роди пре времена. У Србији, то је више од 4000 беба годишње, односно 11 свакога дана. Зато је, осим љубичасте боје, симбол превремено рођене деце низ од 10 дечијих чарапица, од којих једна, најмања, симболизује једну превремено рођену бебу од 10 рођених.

Превремено рођење је водећи узрок смртности деце млађе од једне године и други водећи узрок смртности деце млађе од пет година. Сваке године, због превременог рођења, у свету умре милион беба.

Након рођења, превремено рођене бебе се могу суочити са читавим низом компликација узрокованих њиховом незрелошћу. Да би преживеле, превремено рођеним бебама неопходна је подршка напредне медицинске технологије и високо образованих, искусних и обучених медицинских стручњака.

Поред помоћи стручњака, драгоцена им је и подршка других родитеља са истим или сличним искуством. Из тог разлога, 2010. године основано је Удружење

родитеља превремено рођене деце Србије ,,Мали Див” које пружа подршку родитељима превремено рођене деце, током њиховог, често и вишемесечног, боравка у болници и месецима и годинама након отпуста из болнице. Чланови Удружења су волонтери, а пројекти се финансирају захваљујући донацијама и усмерени су на побољшање квалитета лечења и неге превремено рођене деце и јачање родитељске улоге и присуства у овом тешком процесу.

Сви пројекти се реализују уз консултације са медицинским стручњацима, захваљујући којима су осмишљени тако да конструктивно и квалитетно допринесу заједничким напорима лекара и родитеља за што бољи искод лечења и развоја превремено рођених беба. Удружење ,,Мали Див” сарађује са другим националним удружењима широм Европе и света, уз подршку Европске фондације за бригу о новорођенчади. (EFCNI)

Извор: Општина Бачка Паланка