18 ГОДИНА ФЕНОКА У КИКИНДИ

Кикинда је и ове године домаћин Међунардоном фестивалу народних оркестара ФЕНОКУ и студентима који се баве истраживањем културног наслеђа у оквиру етнокампа. ФЕНОК који се држава 18. пут почео је синоћ у дворишту Курије, а отворила га је заменица градоначелника Босиљка Срдић.

– ФЕНОК је јединствена манифестација у нашем граду. Ово је 18. година како се он одржава и организатору АДЗНМ “Гусле” честитам пунолетсво. Нераздвојни део ове манифестације је и етно камп који окупља студенте из Београда, Новог Сада, Бања Луке, Кикинде и има вишеструки значај за очување традиције нашег народа. Град Кикинда и ове године подржао је активности “Гусала” које је једно од најстаријих српских друштава – рекла је Босиљка Срдић.

На синоћњем концерту поред домаћина из “Гусала” учествовали су гости из Румуније. Сарадња са Савезом Срба у суседној земљи продубљује се и на овај начин,напоменуо је Огњен Крстић, председник Савеза Срба у Румунији.

– Радује ме што српска културно-уметничка друштва из Румуније сваке године имају прилику да учествују на овом фестивалу и представе се кииндској публици. Нас граница не дели него нас спаја – истакао је Огњен Крстић.

Директор АДЗНМ “Гусле” Зоран Петровић истакао је да ће и ове године публика моћи да ужива слушајући оркестре и вокалне солисте из Румуније, Бугарске, Пољске, Босне и Херцеговине. Поред њих наступиће и Кикинђани Тамара Ристић, али и рок бенд који ради под окриљем овог друштва. Концерти трају до недеље, одржавају се у дворишту Курије и свако вече почињу у 20 сати и 30 минута.

Извор: Град Кикинда