ОДРЖАН 18. ЗАВИЧАЈНИ ЗБОР „КОСИДБА“ У БУКОВЦУ

Већ од раног јутра,  ка Селишту изнад Буковца, народ је почео долазити на 18.ти завичајни збор „Косидба“.  Право народно, онако Кочићевски, скупило се и старо и младо па на Збор.

У оквиру манифестације, током целог дана су организоване спортско-витешке дисциплине, богат културно – забавни програм и традиционално такмичење у кошењу траве.

Позитиван пример родне равноправности наши крајишници су дали целом свету. Лепши пол се борио раме уз раме са делијама, који су баш били прави крајишки џентлмени и попуштали дамама које су се јуначки надметале са њима.

Било је ту : фудбала, клиса,

скока у даљ,

бацање камена с`рамена,

надвлачење преко штапа

и надвлачење конопца, које је привукло највећу пажњу посетилаца и оставило фасцинантне утиске на нашу екипу, специјално када су се чули звуци затезања конопа.

 

 

 

Нешто после 15 часова химну Републике Србије отпевао је хор Мише Близанца,

а присутнима се у име Владе Аутономне Покрајине Војводине обратио директор Фонда за пружање помоћи прогнаним и расељеним лицима, Душко Ћутило.

https://www.youtube.com/watch?v=E4sDLrn3yLY&feature=youtu.be

Након њега присутне је поздравио и мининистар Војни Републике Србије Александар Вулин.

https://www.youtube.com/watch?v=ldASwMhtVx8&feature=youtu.be

Затим је отпочео културно забавни програм предвођен Културно уметничким друштвом „Петар Кочић“ из Мркоњић Града.

Око 17 часова кренуло је такмичење у кошењу ливаде, по чему овај збор и носи име „Косидба“.

Косидба

Ова манифестација одржава се осамнаести пут, сваке године је све боље и боље организована и окупља велики број заинтересованих посетилаца из свих крајева региона, судећи по броју аутомобила са хрватским, словеначким, и таблицама из Републике Српске, а по слободној процени наших репортера данас је на „Косидби“ било више од 15.000 посетилаца.

Наша новинарска екипа домаћински је дочекана од стране организатора Завичајног удружења „Мањача“ и Савеза Крајишника. Захваљујемо им се на величанственој прилици да се упознамо са крајишком културом, традицијом и гостопримством.

Организација манифестације заслужује највише оцене.  Очигледно је уложено пуно љубави и енергије у организацију ове манифестације, која негује крајишку традицију и  културу.

Велико хвала упућујемо Милић Драгомиру из Буковца који је ову манифестацију покренуо пре 18 година и сваке године активно учествује у њој и помаже очувању традиције и културе Крајишника.

Видимо се следеће године на „Косидби“!