19. КАМП СТАРИХ ЗАНАТА У РУСКОМ СЕЛУ

Удружење “Торонтал” у Руском Селу домаћин је 19. кампу старих заната који је окупио седамдесеторо деце из Кикинде и околине. Камп траје до недеље, а учеснике је данас посетила председница Скупштине Града Станислава Хрњак која је истакла је да је евидентан напредак у раду организације “Торонтал” из годину у годину.

– Веома се радујем што сам о ове године у посети учесницима кампа. Већ 20 година у ово доба године окупљају се деца и млади у простору који је, сигурна сам јединствен у овом региону. Уметност и посвећеност свим сегменетима кампа је очаравајућ, а деца су задовољна јер ће пуно научити. Учесници кампа израђују права уметничка дела која не можете купити ни у једној трговини – рекла је Станислава Хрњак.

Шандор Талпаи, председник Удружења “Торонтал” поносан је што камп траје 19 година.

– Деца уче старе занате попут веза, пустовања, грначарију, да резбаре у дрвету, праве накит од перлица. Безмало две деценије трајања кампа је изузетно. Признање које нам стиже од родитеља и деце нам је водиља. У реализацији кампа велику помоћ имамо од градске управе, Покрајине, месне заједнице и Мађарског националног савета – додао је Талпаи.

Овом приликом Станислава Хрњак посетила је и сувенирницу у којој су изложени предмети израђени у овом удружењу током године. Напоменула је и да градска управа подржава активности “Торонтала” који је пример добре праксе и осталим организацијама

Извор: Град Кикинда