195 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА СВЕТОЗАРА МИЛЕТИЋА

Чувени политичар, велики борац за ослобођење и уједињење српског народа и најмлађи градоначелник Новог Сада, Светозар Милетић рођен је на данашњи дан, 22. фебруара. 1826. године у Мошорину.

Осовну школу похађао је у родном Мошорину и у Тителу, након тога уписује „Српску православну велику гимназију“ у Новом Саду (данашња гимназија „Јован Јовановић Змај“) да би на крају завршио правни факултет у Бечу и 1856. године отворио адвокатску канцеларију у Новом Саду.

Два пута је биран за градоначелника Новог Сада, 1861. и 1867. године и у оба наврата је ту фунцкију обављао по годину дана. Као градоначелник, прогласио је српски језик за званични, а српску заставу за званичну заставу Новог Сада. Милетић се залагао и за подизање Градске куће у Новом Саду, био је председник „Српске читаонице“ (данашња Градска библиотека у Новом Саду) под чијим је окриљем основано Српско народно позориште. 1866. године основао је новине „Застава“, а три године касније Српску народну слободоумну странку.

Током читавог живота, Милетић се жустро борио за права српског народа, па је тако писао текстове и држао говоре у којима је изражавао своје политичке ставове и због тога су га аустроугарске власти хапсиле и осуђивале на затворске казне од неколико година. У затвору је често мучен физички и психички, како би се његов слободарски дух укротио, а након изласка из затвора, сломљен и болестан, Милетић престаје да се бави политиком. Умире у Вршцу, са 75 година живота, 4. фебруара 1901. године.

Његово име данас поносно носе многе улице и школе, међу којима и основна школа у Мошорину и Тителу.

Извор: Општина Тител