20. FUTOšKA KUPUSIJADA 1. I 2. NOVEMBRA

Jubilarna, 20. kupusijada održaće se u Futogu 1. i 2. novembra. U okviru manifestacije tradicionalno će biti organizovani 10. susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije i 5. festival ”Terra Madre Futog“ Slow Food pokreta.

Futoška kupusijada je jedinstvena manifestacijana kojom se promoviše projekat ”Futoški kupus – brend Srbije“, lokalni običaji i turistička ponuda sela, s akcentom na pripremanju jela od futoškog kupusa. Za razliku od svih drugih kupusijada na kojima se prikazuju razne vrste hibridnih sorti kupusa, Futoška kupusijada je manifestacija posvećena isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga.

Ove godine program Kupusijade traje dva dana – u petak 1. i u subotu 2. novembra. Po običaju, prvi dan, 1. novembar, posvećen je najmlađima. Tog dana u osnovnoj školi ”Miroslav Antić“ održaće se ”Mini-kupusijada“ posvećena futoškom brendu, a obuhvatiće programe koji će okupiti decu iz futoških  škola i vrtića.

Glavni program zakazan je u subotu, 2. novembra i počinje u 11 časova. Na svečanom otvaranju učesnicima će se obratiti organizatori i predstavnici pokrovitelja manifestacije – Grada Novog Sada.

Tog dana biće organizovano takmičenje u kuvanju slatkog i kiselog kupusa i izbor najteže glavice futoškog kupusa. Najuspešniji učesnici u  takmičenjima biće proglašeni u 14. časova.

Svi koji žele da učestvuju u ovom takmičenju mogu da se prijave Mesnoj zajednici Futog na broj 021/895-077. Takmičari – kuvari mogu da se prijave do petka 1. novembra.

Posetioci će, uz pesmu i igru, moći da uživaju u specijalitetima od kupusa, obiđu štandove izlagača – proizvođača tradicionalnih proizvoda i kupe futoški kupus po povoljnim cenama.  Čuvena sarma od futoškog kupusa moći će da se kupi po ceni od 80 do 100 dinara.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Novi Sad.Organizatori su: MZ Futog, Kulturni centar “Mladost“, Udruženje ”Futoški kupus“, Poljoprivredna škola sa Domom učenika Futog i Osnovne škole ”Miroslav Antić“ i ”Desanka Maksimović“.