2019-TA BIĆE GODINA MAĐARSKE DECE U INOSTRANSTVU

Kroz program Godina mađarskih porodica u inostranstvu mađarska Vlada je na 20 tačaka u Karpatskom basenu pomogla ukupno 6.500 hiljada mađarskih porodica i 10 hiljada mađarske dece. Za sve to zemlja matica izdvojila je milijardu forinti – čulo se danas na konferenciji za novinare u Budimpešti povodom završetka programa. Janoš Arpad Potapi, državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku osim o iznosu govorio je i tome da će 2019. biti Godina mađarske dece u inostranstvu.

Letnji kampovi, obuke, program „Grad je naš“, izgradnja dečijih igrališta, ishrana dece – samo su neki od programa u proteklih godinu dana koji su činili deo programa Godine mađarrskih porodica u inostranstvu. Zahvaljujući različitim konkursima i manifestacijama matična država pomogla je više hiljada mađarskih porodica koje žive izvan granica Mađarske. Organizovano je i kružno putovanje Karpatskim basenom koje je započeto marta u Bačkoj Topoli i uključivalo je mlade žene i majke u Vojvodini. U 2018. godini objavljeno je više konkursa. Među njima bio je i konkurs za civilne i verske organizacije u kojem je okvirni iznos trebalo ispuniti, rekao je Janoš Arpad Potapi. „Cilj je organizovanje programa, odnosno pružanje usluga koji svakodnevno pomažu u porodicama. Stiglo je ukupno 435 zahteva, od čega smo mogli da podržimo 136. Na grafikonu se vidi broj različitih regija i podnetih zahteva, iznosi podrške koji su ukupno činili 213,8 miliona forinti. Od toga 70 odsto je otišlo civilnim udruženjima, a 30 odsto su dobile verske organizacije. Od pristiglih zahteva 31 odsto smo mogli da podržimo“.

Godina mađarske porodice u inostranstvu ostvarena je zajedno sa Ministarstvom za ljudske resurse. Za čitav program izdvojeno je milijardu forinti, i od toga 600 miliona usmereno je ka konkursima za razvoj preduzetništva. Kroz to podržano je 118 preduzetnika. „Proteklih godina nije se Karpatski basen ujedinio samo u oblasti obrazovanja, može se govoriti jedinstvenoj teritoriji u obrazovanju, već sve više i o jedinstvenom privrednom prostoru.“

Ova 2019-ta godina biće Godina mađarske dece u inostranstvu. Tačan program još nije poznat, u svakom slučaju nastaviće se programi iz prethodnih godina, ali dopunjeni, naglasio je Janoš Arpad Potapi. Mađarski državni sekretar za nacionalnu politiku je dodao da je cilj jačanje identiteta, podrška privredi, kako bi se i izvan granica Mađarske formirala jaka zajednica.

Izvor: PannonRTV