21. АРТ ТРЕМА ФЕСТ – ПРЕДСТАВА ИЗ СКОПЉА НАЈБОЉА НА ОВОГОДИШЊЕМ ФЕСТИВАЛУ

Представа Say hi and blow me“– Aртопиа, Скопље добила је све најзначајније награде на овогодишњем 21. по реду „Арт Трема Фесту“.

Једногласном одлуком жирија у саставу: театролог Мирослав Радоњић, драмски уметник Зијах Соколовић и редитељ и позоришни критичар Горан Цветковић, награде су добили:

Бојан Кирковски и Ненад Митевски – Златна ТРЕМА маска за најбоље мушке улоге;

Наташа Петковић и Симона Спировска – Златна ТРЕМА маска за најбоље женске улоге;

„Да и Ре“, Позоришна радионица Тело као инструмент – Отворени круг“ из Новог Сада – Специјална плакета ТРЕМА ансамблу представе за истраживање звука као позоришног израза;

Група АРТОПИА из Скопља за представу Say hi and blow me(Да го поздравиш и да ми го бациш) – Златна маска ТРЕМА за најбољи ауторски пројекат;

Биљана Радиноска, група АРТОПИА из Скопља, представа Say hi and blow me (Да го поздравиш и да ми го бациш) – Златна маска ТРЕМА за најбољу режију.

Да су награде отишле у праве руке сведочи и петнаестоминутни аплауз публике након суботњег извођења представе „Say hi and blow me“.

Театролог мр Мирослав Радоњић, који је 19. пут био члан жирија „Арт Трема Феста“, истиче да је позоришни фестивал у организацији Градског позоришта „Рума“, добио интернационални карактер и да публика у Руми има прилику да гледа најбоље представе из региона.

Стога „Трема“ није од значаја само за Руму или Војводину, она је врло важна за Србију. Морам рећи и да је, нажалост, још увек недовољно афирмисана. Када погледате реално, много мање значајне манифестације имају већи публицитет од „Треме“, а довољно је само да погледате ко је све ове године био у жирију „Треме“ и које су се све представе играле, видећете да су то све имена врло значајна у свету позоришта. Управо ти људи не само да дају на значају „Треми“ већ су и потврда квалитета позоришног фестивала у Руми“, казао је Радоњић.

21. фестивал синоћ је затворила представа Ирфана Менсура „Хор бечких дечака“ , у којој поред њега су глумили Предраг Ејдус и Слободан Бода Нинковић. Великани српског глумишта одушевили су изведбом трагикомедије о нашем менталитету, о животу гастарбајтера и заслужено су награђени овацијама.

Покровитељи овогодишњег „Арт Трема Феста“ су Општина Рума, Покрајински секретаријат за културу и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Извор: Општина Рума