22. „ФЕНОК“ И ЕТНО – КАМП У „ГУСЛАМА“

Академско друштво за неговање музике „Гусле“ организоваће, у дворишту Курије, 22. Међународни фестивал народних оркестара „ФЕНОК“, као и Етно-камп, који ће ове године окупити ученике средњих школа и студенте из нашег града, Новог Сада, Београда, Бањалуке, Темишвара и других места. “Фенок“, који су подржали Град Кикинда и Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе са верским заједницама, на ком ће ове године учествовати уметници из Бугарске, Турске, Румуније, Пољске, Босне и Херцеговине и Србије, биће одржан од 25. до 30. јула, сваке вечери од 20 сати.

“Фестивал ће 25. јула бити отворен фолклорним концертом, са једним од најбољих играчких ансамбала „Вила“ из Новог Сада, који би требало да наступе заједно са нашим ансамблом. Поред тога, прве вечери наступиће и оркестар ‘Ђерђевден’ из Бугарске и млада звезда народне музике, Петја Панова. За среду је је на програму предвиђен вокални концерт певачке групе Етно-кампа, а наступиће и оркестри из Бугарске и Србије, док ће се у четвртак публици представити оркестри из Београда и Темишвара, као и ансамбл из Турске. У петак ће публика уживати у наступу тамбураша из Румуније, али и пољског вокалног квартета. У суботу планирамо концерт турске и пољске народне музике, а наступиће и тенор Саша Петровић. Већ по традицији, у недељу је на програму поп рок концерт групе „Ворд ап“, објаснио је Зоран Петровић, директор АДЗНМ „Гусле“.

Етно-камп, који се одржава од 2002. године, окупиће студенте етномузикологије из Београда, Новог Сада, Бањалуке и Темишвара, студнете ВШССОВ из Кикинде, као и ученике средњих музичких школа из Суботице и Сомбора. Програмом је предвиђено да учесници присуствују у теренским истраживањима, као и музичким и играчким радионицама, уз стручна предавања из области етномузикологије:

“Ментор кампа је, као и претходних десет година, проф. др Драгица Панић, из бањалучке Академије уметности, а коментор је Игор Попов. Теренска истраживања обављаћемо у Мађарској, Румунији и Србији, а предвиђено је да представимо програм посвећен делу и раду недавно преминулог етномузиколога, др Селене Ракочевић. Игор Попов представиће и своју књигу ‘Игре и обичаји Срба у Поморишју’, која је продукт Етно-кампа“, додала је Магдалена Попов, уметнички руководилац у АДЗНМ „Гусле“.

Извор: Општина Кикинда