25 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ ДЕЈАНА КОСТИЋА – У КЛЕНКУ ОДАТА ПОЧАСТ ХЕРОЈУ СА КОШАРА

Велики понос и неизмерна туга, тим речима породица Дејана Костића(21), описује последње две и по деценије живота, како је њихов син положио свој млади живот бранећи отаџбину, у једној од највећих битки у новијој српској историји, оној која се одиграла на Кошарама 1999. године.

Уз државне почасти, интонирање химне и присуство представника Министарства одбране, Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Општине Рума, борачких удружења и Дејанове породице и пријатеља, данас је на старом гробљу у Кленку одата пошта младићу који је страдао за време редовног служења војног рока.

Опело је служио свештеник Српске православне цркве Станко Тркуља, а венце су између осталих положили државни секретари Миле Јелић (Мин. одбране) и Нинослав Јовановић (Мин. за људска и мањинска права и друштвени дијалог), председница Општине Рума Александра Ћирић Бошковић, председник СО Рума Стеван Ковачевић, покрајинска посланица Јелена Јовановић, представници општинског СУБНОР-а, Удружења ратних војних инвалида, ветерана Кошара и Паштрика, ромских удружења, МЗ Кленак и други.

Дејанов отац Душко је подсетио да је његов син из Аустрије, где су тада живели, добровољно отишао у септембру 1998. године на одслужење редовног  војног рока у Ваљево, а  касније је прекомандован на најважније стратешко место – границу Србије и Албаније, где је свој, тек започети живот, положио бранећи нашу земљу у борби са терористичком ОВК.

Председница Ћирић Бошковић је нагласила да је наша дужност као друштва да негујемо културу сећања на све страдале војнике и младиће који су бранили своју отаџбину и народ, јер њихови херојски чинови и несебична љубав према отаџбини остају као завет.

Председница је подсетила да Дејан Костић од 2021. у Кленку има своју улицу, да се табла налази баш на његовој родној кући, a да улицу у Руми има и Миша Убоја, такође, српски херој који је нешто раније, половином 1998. године, положио свој живот као редован војник, у борби са терористима у јужној српској покрајини – Косову и Метохији.

Државни секретар Нинослав Јовановић се захвалио Војсци Србије и Министарству одбране и министру Милошу Вучевићу зато што је подигао културу сећања на један виши ниво.

„Морамо да се сећамо људи који су дали животе на бранику отаџбине, али и да указујемо дужно поштовање свима који су бранили нашу земљу. Дејан Костић је српски јунак, херој који долази из редова ромске националне заједнице. То ми је веома важно данас да кажем, зато што су Роми и Срби братски народи, једнако су делили и добро и зло“, истакао је Јовановић.

Дејан Костић је у септембру 1998. године служење војног рока започео у Ваљеву, током НАТО агресије 1999. године је прекомандован у Косовску Митровицу  и напослетку на караулу Кошаре. Од 16. априла 1999. године се водио као нестао, тек 2005. године, након ДНК-а анализе, породица је добила његове посмртне остатке и сахранила га у родном Кленку.

Извор: Општина Рума