26. „СЕВЕРНОБАНАТСКЕ ЖЕТЕЛАЧКЕ СВЕЧАНОСТИ“ У САЈАНУ

У Сајану су одржане 26. “Севернобанатске жетелачке свечаности“, манифестација посвећена очувању традиције, културе и обичаја, жетеоцима и представљању старог начина живота на селу. Програм је започет испред Дома културе, да би се потом жетеоци упутили дефилеом ка парцели на којој су се надметали у ручном кошењу жита. Свакако неизбежан догађај је и припремање жетелачког доручка, који је, као и сваке године, обиловао домаћом храном са нашег поднебља. Манифестацији су присуствовали Шандор Талпаи, помоћник градоначелника и чланице Градског већа Валентина Мицковски и Мелита Гомбар.

“Жеља нам је да оваквим манифестацијама негујемо и чувамо обичаје који су повезани са старинским ручним начином кошења жита, што се сматра једним од најзначајнијих пољопривредних радова . Велики значај је био и у јачању заједнице јер су ови радови некада окупљали велики број пријатеља и родбине“, истакла је Мелита Гомбар.

Манифестацију је организовало Културно – уметничко друштво “Ади Ендре“ из Сајана, под покровитељством Града Кикинде, уз подршку Владе Војводине, Месне заједнице и Фондације “Бетлен Габор“:

“Циљ нам је да сачувамо нашу традицију и да је пренесемо на младе. Слична манифестација одржана је на три локације у Војводини, тако да нисмо имали велики број екипа, али је важно да имамо доста деце која су научила нешто јако лепо“, додала је Шара Бењоцки, председница КУД-а “Ади Ендре“.

Прве Севернобанатске жетелачке свечаности одржане су још 1995. године:

“Манифестација је јединствена, не само у граду већ и у читавој Војводини и на то смо веома поносни. У континуитету је одржавано већ 26 година, а сигуран сам да ћемо наставити и наредних деценија“, надовезао се Золтан Тот, председник Савета Месне заједнице Сајан.
 Извор: Град Кикинда