28 ГОДИНА АКТИВНОГ РАДА И 75 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА КУД „МАРИЈА БУРСАЋ“

Целовечерњим концертом Културно – уметничко друштво “Марија Бурсаћ“ је у Банатском Великом Селу, у биоскопској сали, обележило 28 година активног рада и 75 година постојања. У присуству великог броја мештана, приказан је богат репертоар, а програм су увеличали и гости из КУД-а “Свести Сава“ из Каћа. КУД “Марија Бурсаћ“ има преко 120 чланова распоређених у неколико секција, играчким ансамблима, мушкој и женској певачкој групи. Концерту је присуствовао и градоначелник Кикинде, Никола Лукач.

“Увек су посебни догађаји када наши сеоски КУД-ови праве рођенданске концерте. Пуна сала на концерту још један је показатељ да Месна заједница и Град Кикинда увелико раде на опстанку младих по руралним подручјима обогаћујући свој живот управо оваквим културним програмима. Град Кикинда наставиће са улагањима у села“, рекао је градоначелник.

Скоро три деценије КУД непрекидно ради са младима и на усавршавању чланова:

“Годинама се радило у прекидима, али смо од 1996. године активни у седам секција у којима се налазе играчки ансамбли, као и мушке и женске певачке групе. За публику смо припремили велики број игара из свих крајева наше земље, док су гости из Каћа одиграли свој репертоар. Током године припремимо пет концерата, али наступамо и по свим домаћим фестивалима“, објаснио је Предраг Сантрач, председник КУД-а “Марија Бурсаћ“.

КУД је одувек понос села:

“Ми смо веома поносни на наш КУД који постоји 75 година и не постоји кућа у Банатском Великом Селу која није дала бар једног учесника што некада, тако сада. Они негују нашу традицију и корене и привукли су велики број деце, што ми је посебно драго“, надовезала се Мира Пећанац, председница Савета месне заједнице Банатско Велико Село.

Извор: Град Кикинда