28. СУСРЕТИ АМАТЕРСКИХ ПОЗОРИШНИХ АНСАМБАЛА ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА У КИКИНДИ

У позоришној сали Културно – уметничког друштва „Eђшег“, свечано су отворени 28. Сусрети аматерских позоришних ансамбала војвођанских Мађара. Програм је почео отварањем изложбе у холу „Кошут-сале“, а потом и наступом групе „Јожеф Атила“ са драмом “Химна“ Ђерђа Швајда. Ове године окупило се 15 аматерских позоришних ансамбала из Сајана, Бачке Тополе, Тобе, Зрењанина, Палића, Мужље и Кикинде. Свечаном отварању присуствовао је градоначелник Кикинде, Никола Лукач, заједно са својим сарадницима.

“Фестивали попут овог веома су важни за очување мађарске културе, традиције и језика и значајно доприносе богатству културне понуде нашег града. Учесници имају прилику да размењују креативне идеје и да сарађују на пољу сценске уметности и културе. Кикинда је мултунационална средина, тако да су овакви фестивали значајан корак у неговању мађарског језика и јачању националног идентитета Мађара који овде живе“, рекла је Мелита Гомбар, чланица Градског већа задужена за националне мањине, родну равноправност и бригу о породици.

Кикинда је домаћин ове манифестације по четврти пут. Покровитељ је Национални савет мађарске националне мањине, уз подршку Града Кикинде:

“Надамо се да ће Кикинда још једном, и по четврти пут, бити добар домаћин, јер су и досад аматерске позоришне групе биле веома задовољне организацијом“, додала је Рамона Тот председница КУД „Еђшег“.

Извор: Град Кикинда