38. НОМУС ОД 19. ДО 29. АПРИЛА У НОВОМ САДУ

Конференција за новинаре поводом 43. међународног фестивала уметничке музике “Новосадске музичке свечаности – Номус 2018“ одржана је у Градској кући, а говорили су члан Градског већа за културу Далибор Рожић, уметнички директор Фестивала Марија Адамов и главни и одговорни уредник НОМУС-а Милан Радуловић. Како је речено, Нови Сад ће од 19. до 29. aприла бити место сусрета угледних уметника и ансамбала из преко двадесет земаља света. Укупно тринаест концерата, које ће приређивати велика имена домаће и стране сцене, одвијаће се у Синагоги, Градској кући и Српском народном позоришту.

– Овај фестивал је једна од најрепрезентативнијих манифестација нашег града, и он годинама доприноси креирању имиџа Новог Сада као места у којем се дешавају ексклузивни културни догађаји. Због тога смо поносни на Музичку омладину која заиста сваке године успева да нас пријатно изненади концепцијом програма који је увек иновативан и више него актуелан. Град такве квалитете високо вреднује и свесни смо значаја НОМУС-а и када је реч о престижној европској титули која нам је додељена за 2021. годину – истакао је Далибор Рожић.

Говорећи о програму организатори су издвојили наступ Београдске филхармоније под управом славног маестра Данијела Рајскина, са којом ће на отварању као солиста наступити пијаниста Александар Гавриљук из Украјине, као и наступ светске звезде барокног и класичарског репертоара – сопранисткиње Роберте Инверници и ансамбла под називом Академија “Херманс“ из Италије којим ће овогодишњи НОМУС бити затворен.

– Уложилили смо велики труд и сигуран сам да ће критика и публика то препознати. На наше задовољство НОМУС се шири и неколико концерата у нашој продукцији биће уприличено ван Новог Сада, пре свега наступ Војвођанског симфонијског оркестра у Београду, а млади солисти из Линхенштајна представиће се у Школи за музичке таленте у Ћуприји – казао је Милан Радуловић и додао да ће ове године уметници који учествују у програму добити на поклон аутентичну скулптуру која симболизује повезивање, а коју је креирао вајар Миша Цвјетичанин.

– Без обзира на дугу традицију, НОМУС је изнова млад, а Музичка омладина ненаметљиво и упорно доказује да је овакав фестивал неопходан део културног живота Новог Сада, али и неизоставан сегмент националног уметничког блага – нагласила је Марија Адамов.

На конференцији је најављено да ће ово издање Фестивала обогатити и два нешто другачија, некласична програма – један ће уприличити врхунски француски уметник Жил Апап с Дуом “Медуотеран“, познат по виртуозитету и јединственим комбинацијама класике, џеза и музике народа света, а други хрватски ансамбл удараљки “Sudar Percussion“ с програмом који се састоји од низа композиција француског великана Жана Мишела Жара, у посебним верзијама за ударачки ансамбл.