4. FESTIVAL „SLOVAČKE NARODNE NOŠNJE SLOVAKA U VOJVODINI“

U organizaciji Kulturnog centra “Kisač”, počinje 4. Festival „Slovačke narodne nošnje Slovaka u Vojvodini“, koje će se održati u subotu 21. septembra 2019. godine u 18.00 časova u Kulturnom centru „Kisač“ (Slovačka 22, Kisač).

Program festivala:

15.00 -16.30 časova – oblačenje u nošnje

16.30 časova – spektakl ispred zgrade Kulturnog centra Kisač

17.00 časova fotografisanje i snimanje učesnika festivala

17.30 časova otvaranje Galerije dr. Ľudevíta Miloša Mičátka, otvaranje izložbe Slovenská svadba 18.00 časova – GALAPROGRAM: – slovački etnomjuzikl Anička a Janíčko, režija Alisa Oravec – modna revija kreatorke Jaroslave Wurll Kocan iz Slovačke republike – revija starih slovačkih narodnih nošnji iz slovačkih sredina u Vojvodini – promocija fotomonografije nošnji iz Kisača 70 sukieň mala…

– dodela nagrada: Miss festivala i autentične nošnje – narodno veselje sa grupom Maks iz Selenče i takmičenje u pevanju Festival je od izuzetnog značaja za slovačku zajednicu u Srbiji jer promoviše kulturno, materijalno i nematerijalno nasledje Slovaka.

Festival takodje doprinosi očuvanju identiteta slovačke nacionalne manjine u Srbiji, promoviše narodne nošnje i tradiciju Slovaka koju čuvamo skoro 300 godina. Ujedno negujemo dobre odnose sa većinskim narodom i ostalim nacionalnim manjinama u Srbiji, svesni činjenice da smo deo multikulturalizma i dobar primer medjunacionalne tolerancije u Srbiji.

Zahvaljujući Gradu Novom Sadu na čelu sa Milošem Vučevićem i Gradskoj upravi za kulturu Grada Novog Sada uspeli smo da realizujemo dugo očekivanu kapitalnu investiciju – rekonstrukciju i opremanje galerijskog prostora. KC Kisač nije imao svoje prostorije za izložbe. Upravo na festivalu svečano ćemo otvoriti adaptiran galerijski prostor, koji će biti sastavni deo Kulturnog centra Kisač. Ovo će biti najveća i najbolje opremljena galerija u celoj slovačkoj zajednici u Vojvodini, što nas raduje, jer će brojni umetnici svoje radove predstaviti u Kisaču. Ove godine imamo čast da u okviru programa festivala predstavimo svetski poznatu modnu kreatorku Jaroslavu Wurll Kocan iz Slovačke republike koja je inspiraciju pronašla upravo u narodnim motivima. Kocanova će u Kisaču predstaviti svoju kolekciju svečanih i balskih haljina Poľana i Slavianka. Ova kolekcija biće predstavljena u Slovačkoj, na reviji Bratislavskim danima mode, nakon čega putuje u Srbiju na festival slovačke narodne nošnje. Gala program otvoramo etno mjuziklom Anička i Janíčko. Ovaj scenski nastup prikazuje segmente iz života dvoje mladih ljudi i njihovu ljubav. Nastup je obogaćen savremenim i tradicionalnim slovačkim motivima. Autor je mlada rediteljka i svestrana umetnica Alisa Oravec iz Pančeva, uživo peva Andrea Lačok sa grupom Lego Duo iz Bačkog Petrovca. U program festivala, ove godine uvrstili smo svečano otvaranje Galerije i to postavkom Slovačka svadba.

Ova ekskluzivna izložba predratnih fotografija slovačkih mladih parova iz Bačke, Banata i Srema specijalno je pripremljena za ovu priliku. Selekciju fotografija pripremili smo sa puno pažnje, zahvaljujući saradnji KC Kisač i SKIC-a. Ulazak u brak predstavlja novi početak, radost, često i nastanak novog života, što simbolično i ova galerija predstavlja – početak jednog novog poglavlja koji predstoji KC Kisač. Na festivalu će biti i promocija knjige 70 suknieň mala… knjiga o Kisačkim tradicionalnim nošnjama i posvećena je Mariji Petrik koja je poznata po tome što još uvek nije skinula slovačku nošnju. Marija sa puno pažnje i ljubavi svoje nošnje čuva i rado oblači. Zahvaljujući njenom odnosu prema kisačkoj nošnji, prikazaćemo očuvane komade koje do danas nisu izgubile svoju privlačnost.

Vidimo se.