40 ИЗБЕГЛИЧКИХ ПОРОДИЦА У СОМБОРУ ДОБИЛО СВОЈ НОВИ ДОМ

Данас су уручени кључеви од 40 станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске које имају пребивалиште на територији града Сомбора. Станови су изграђени у оквиру Потпројекта четири Регионалног стамбеног програма Републике Србије који има за циљ да обезбеди тране стамбена решења за наjугрожениjе избегличке породице.

Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, затим Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније, и Словачке.

Први потпредседник Владе, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Ивица Дачић овом приликом истакао је да су кроз Регионални стамбени програм Србија и Европска унија остварили изузетну сарадњу, а корисницима пожелео да им овај дан буде нови почетак ка сигурнијој и мирнијој будућности.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић овом приликом рекла је да јој је велико задовољство што што ће данас 40 породица у нашем граду трајно решити своје стамбено питање.

„Данас имамо јасан план како је коначно могуће решити сва до сада нерешена и отворена питања избеглих лица, почевши од побољшања положаја свих оних који су се већ интегрисали, до јасног решавања свих отворених питања оних који још увек чекају на неко своје решење. Приликом реализације овог нашег заједничког пројекта настојали смо да будемо максимално отворени према потребама наших суграђана, да локација коју смо изабрали буде пријатно место за живот и да поред свега оног што живот чини квалитетним, њихова егзистенција буде несумњиво обезбеђена на територији нашег града. Све ово не би било могуће да није било адекватне подршке, како међународних донатора, тако и Републике Србије, и отуда за све њих једна велика захвалност што смо и овај посао успешно привели крају“ истакла је градоначелница Душанка Голубовић и пожелела новим станарима спокојан и миран живот у нашем граду.

Кључеве су корисницима, поред министра спољњих послова Републике Србије Ивице Дачића и градоначелнице Сомбора Душанке Голубовић, уручили програмски менаџер у Делегацији Европске уније у Србији Бригит Кухар, координатор УНХЦР-а у Србији Андреи Казаков, комесар за избеглице и миграције, водеће институције у Србији у спровођењу Регионалног стамбеног програма Владимир Цуцић, директор Фонда за помоћ избеглицама Душко Ћутило, регионални координатор за избеглице при  Амбасади САД Тимоти Свет и саветница на програму људских права у Мисији ОЕБС у Србији Ружица Банда.

Укупна вредност изградње стамбене зграде износила је 856.694,79 евра. Град Сомбор је обезбедио земљиште и пратећу инфраструктуру, а финансијска средства обезбеђена су из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма. Тридесет станова намењено је за откуп-закуп, а десет за социјално становање у заштићеним условима.

Извор: Град Сомбор