У НОВОЈ ЛАБОРАТОРИЈИ У КЦС 2.000 ТЕСТОВА ДНЕВНО

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Клиничком центру Србије отварању нове лабораторије „Ватрено око“, донације Кине у борби против коронавируса, која ће радити 2.000 тестова дневно.

Отварању лабораторије присуствовали су и министар здравља Златибор Лончар, директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС др Горан Стевановић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо и кинески стручњаци који се налазе у Србији.

Брнабић је том приликом поручила да је нова лабораторија значајна помоћ за Србију у борби против коронавируса, али и важна основа за додатно јачање српског здравства.

Наша земља сада дневно тестира између 3.000 и 3.500 људи, а лабораторија у КЦС у Београду, и друга која се прави у Нишу, такође уз подршку кинеских компанија БГИ и Зиђин, омогућиће да се ти капацитети удвоструче, рекла је премијерка.

Гледајући Западни Балкан, као и Словенију, Мађарску, Бугарску и Румунију, данас смо међу најбољима у овом делу Европе. Са овим капацитетима, бићемо међу прве две земље по тестирању, навела је она.

Председница Владе је истакла да ће ова лабораторија помоћи да се ускоро крене и на тестирање на антитела, како би се утврдила отпорност становништва на овај вирус.

Према њеним речима, Србија ће, захваљујући овој донацији, након борбе против коронавируса, имати најбољу и најсавременију лабораторију у овом делу Европе.

То ће, како је додала, омогућити да се крене у разговоре са кинеском компанијом како би се успоставио најмодернији институт за молекуларну генетику и прецизну медицину, што се уклапа у комплетну дигитализацију здравства и прављење система који је најнапреднији у Европи.

Премијерка је напоменула да је Србија показала да има солидан, чврст здравствени систем, одличне научнике, истраживаче, инжењере, али има и одличне пријатеље, попут Кине, у тренуцима када је то најпотребније.

Ово је веома важан дан за Србију, и то не само у борби против СOVID-19, већ и изванредна основа за оно што желимо да радимо у будућности – потпуна дигитализација и јачање нашег здравства, како би било међу најбољима у Европи, истакла је Брнабић.

У лабораторији ће радити 40 микробиолога 24 сата дневно.

Пре неколико дана, на Аеродром „Никола Тесла“ у Београду авион „Ер Србије“ допремио је две најмодерније лабораторије које је Кина поклонила Србији као помоћ у борби против коронавируса.

Друга лабораторија, која ће бити инсталирана у Нишу, моћи ће да обави 1.000 тестова дневно.

Та помоћ омогућиће Србији да повећа капацитете за тестирање, што ће знатно утицати на то да се покрије „лепеза“ људи који треба да се тестирају.

Радови на изградњи лабораторије почели су 25. марта и завршени су у рекордном року.

Објекат је пројектован као посебна целина и има 750 квадратних метара, а лабораторија је потпуно аутоматизована, са СЦАДА и БМС системом.