6. ФЕСТИВАЛ МИСТЕР ВОРКИ – О ПРИРОДИ И ФИЛМУ

Међународни фестивал једноминутног филма „Мистер Ворки“ биће одржан од 29. маја до 2. јуна у Завичајном музеју Рума и Kултурном центру „Брана Црнчевић“ у Руми. У два такмичарска програма, према избору селектора фестивала, филмског редитеља Марка Kостића, биће приказано 120 најкраћих светских филмских остварења из 40 земаља света. За награду за најбољи домаћи филм, такмичиће се 11 остварења. О наградама фестивала одлучиваће регионални трочлани жири у саставу: Иван Рамљак, аутор документарних филмова и програмски уредник загребачког Тушканца, Гоце Цветановски, редитељ и продуцент из Скопља и Драган Димчић, монтажер и предавач на Факултету драмских уметности у Београду.

Главна тема овогодишњег фестивала је „Природа и филм“, којој су посвећени филмови у такмичарском али и пратећем делу фестивала. Поред пројекција кратких, документарних и анимираних филмова на споменуту тему биће уприличена и дискусија о проблемима и тренутној ситуацији са водним ресурсима на територији Републике Србије у сарадњи са организацијама које су део кампање Спасимо плаво срце Европе и мреже Право на воду. Тему ће пратити изложба „Воркапић – Природа на филму“, о којој ће говорити Драгомир Јанковић, историчар уметности.

Такође, издвајамо и нови програм кратких филмова Еxтра 9413 (који је посвећен домаћим младим ауторима краткометражних филмова), презентације чланова жирија, гостовање Kраљевског филмског фестивала, као и музички наступ београдског кантаутора Kраљ Чачка.

За визуелни дизајн плаката и награде фестивала побринули су се локални уметници Дејан Делић и Бранислав Црвенковић, а анимирани џингл фестивала реализовао је млади аутор Михајло Драгаш. Оснивач и организатор фестивала је Независни филмски центар Воркy Теам из Руме, који неуморно наставља своју мисију пропаганде живота и дела великана филмске уметности – Славољуба Славка Воркапића, од свог настанка 2005. године.

Покровитељи фестивала су Министарство културе и информисања Републике Србије и Општина Рума а коорганизатори су Завичајни музеј и Kултурни центар „Брана Црнчевић“. Локални партнери и медијски спонзори су такође дали своју подршку фестивалу Мистер Ворки.

Улаз на све програме је бесплатан.

Kомплетан програм и сатницу фестивала можете видети на линковима –http://vorkyteam.rs/ili https://www.facebook.com/mistervorky/, а анимирани џингл можете погледати на линку – https://www.youtube.com/watch?v=SdhoP-FqosI

Извор: Општина Рума