6. „ИЂОШКЕ ЂАКОНИЈЕ“

Удружење ’’Вретено’’ из Иђоша, организовало је ’’Иђошке ђаконије’’, које су се шести пут одржале у центру села. Манифестација је ове године окупила велики број такмичара који су се надметали у кувању паприкаша од иђошког петла, као и у прављењу старинских колача. Манифестацији, коју су обогатили гости из Кикинде и околине, Падеја, Остојићева, Бачког Петровца, Лаћарка, Ниша и Братунца из Републике Српске, присуствовао је и Богдан Тасовац, секретар Секретаријата за јавне службе, удружења грађана и верске службе.

’’Била је ово прилика да посетиоци пробају чувене иђошке крофне, изврстан паприкаш од иђошког петла, али и да погледају разне рукотворине као и оригиналне пешкире са традиционалним мотивима’’ – рекао је Тасовац.

Манифестација је одржана шести пут, а програм обогаћен културним, забавним и гастрономским садржајима.

“Уприличили смо изложбу обредних пешкира на којој је учествовало више од 40 учесника. На такмичењу у кувању пилећег паприкаша учествовало је 16 екипа, а домаћице су се надметале и у прављењу старинских колача. Поред тога, организовали смо и етно базар на ком су своје производе представила удружења из многих крајева наше земље и Републике Српске, тако да се манифестација проширила, а има и међународни карактер’’, додала је Бранкица Микалачки, председница Удружења ’’Вретено’’ из Иђоша.

Извор: Град Кикинда