660 ОСНОВАЦА, УЧЕНИКА ЧЕТВРТИХ РАЗРЕДА, У „ГОРЊЕМ ПОДУНАВЉУ“ ПРОВЕРАВА И СТЕЧЕ ЗНАЊЕ О ФЛОРИ И ФАУНИ

Ученици четвртих разреда основних школа на територији града Сомбора бораве на једнодневној огледној настави у Специјалном резервату природе „Горње Подунавље“, а у оквиру комплекса Музеја „Батинске битке“ стичу знања из историје.

У жељи да од најранијег узраста  деца  уче о  очувању природе и њеном значају за опстанак човечанства, али и поштовању историјских постигнућа ранијих генерација, град Сомбор финансира једнодневни боравак 660 ученика четвртих разреда у СРП „Горње Подунавље“ и посету Музеју.

Едукација ће се реализовати током 14 радних дана, а прва група  ученика  ОШ „Иво Лола Рибар“ у  Горњем Подунављу је  боравила  17. маја 2018. године.

У Еко центру “Карапанџа“ домаћини деци и  партнери локалне самоуправе у реализацији ове својеврсне  едукације су ЈП „Војводинашуме“ – Шумско газдинство „Сомбор“  и кустоси сомборског Градског музеја.

Прву групу ученика посетили су Антонио Ратковић, заменик градоначелнице и Горан Тодорић, начелник Одељења за образовање Градске управе града Сомбора.

Ратковић је деци пожелео леп боравак у природи, као и да своје утиске пренесу родитељима и подстакну их да и они посете СРП „Горње Подунавље“.

„Многи наши суграђани, без обзира на то што су надомак овог природног резервата, нису били у Горњем Подунављу које је прави бисер природе и ресурс који морамо чувати и неговати“, казао је Ратковић.

Биљана Латић, референт за заштићено подручје ШГ „Сомбор“  је за децу припремила низ интересантних едукативних игрица и радионица – од  шумског бон-тона,  врста биљака и животиња које живе у Горњем Подунављу, групама биљних заједница, заштићеним врстама – до ланца исхране и сазнања шта се дешава када једна јединка нестане из ланца.

У шетњу,  дугу четири километра,  ученике  је водио  стручни водич  Мирослав Вељовић. Током шетње деца прикупљају еко „трофеје“, стичу сазнања о оријентацији у природи и уче друге лекције  о значају природе, њеној заштити и очувању.

О заштити и очувању природе, али и историје ученици сазнања стичу и на левој обали Дунава, у оквиру комплекса Музеја „Батинске битке“.

Извор : Град Сомбор