75 ГОДИНА ОД БАТИНСКЕ БИТКЕ-ПОЧАСТ МЛАДИМ БОРЦИМА ЗА СЛОБОДУ

Полагањем венаца на Споменик Батинске битке на обали Дунава у Бездану и пригодним програмом данас је обележена 75. годишњица једне од највећих битака у Другом светском рату које су се одиграле на тлу Југославије, а где су победу однеле југословенске партизанске јединице и снаге совјетске Црвене армије.

У име Града Сомбора присутне је поздравила градоначелница Душанка Голубовић указавши на значај Батинске битке, посебно истакавши допринос младих људи.

„Питање младих је увек актуелно питање, питање прошлости, садашњости и будућности. Свакако од посебног значаја јесте допринос који су млади, штавише деца, дали у једном оваквом догађају. Када смо 2017. године обновили и отворили ово здање Спомен комплекса музеја Батинске битке, тада смо имали прилику да у овој изложби и поставци видимо и имена бројних младих људи. Мој најјачи утисак била је једна млада хероина која је дала свој велики допринос о коме ћемо у овој изложби, као и о доприносу свих младих имати прилику и данас да чујемо. Отуда данас за све ове младе који су свој живот и своје здравље жртвовали пре 75 година у овој бици одајемо посебну почаст и признање. На неки начин то нам оставља и обавезу да слободу коју су они тада изборили, поштовање, уважавање различитости и све оно што представља резултат борбе над фашизмом и данас чувамо и преносимо будућим генерацијама“ рекла је овом приликом је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Присутним са обратио и други секретар Амбасаде Руске Федерације Алексеј Цибулин нагласивши да ће руски народ увек бити захвалан на српском доприносу у заједничкој победи и да ће се увек памтити велика жртва Срба у другом светском рату.

„Нека је вечна слава и захвалност свим херојима који су погинули у борби против фашизма. Морамо да памтимо и да поштујемо њихову улогу у том светом делу“ истакао је Цибулин.

Заменик председника СУБНОР-а  Србије генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић честитао је јубилеј 75 година ослобођења Србије од фашизма.

„У пребогатој историји Србије, Бачке и Сомбора сигурно никад се дуже није живело у слободи. То пре свега треба да захвалимо нашим прецима, нашим борцима народноослободилачког рата и нашој браћи, совјетској Црвеној армији. СУБНОР Србије у свом вишедеценијском постојању чува, негује и развија културу сећања на ту нашу славну антифашистичку прошлост“ рекао је генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић и уручио је Повељу СУБНОР-а градоначелници Сомбора Душанки Голубовић.

Венце су на Споменик Батинске битке положили: у име Града Сомбора председница Скупштине Љиљана Тица и градоначелница Душанка Голубовић, у име Амбасаде Руске Федерације други секретар Алексеј Цибулин, у име Покрајинске Владе помоћник  покрајинског секретара за борачку-инвалидску заштиту цивилних инвалида рата и сарадњу са инвалидским и социјално-хуманитарним удружењима Жељко Лаиновић, испред СУБНОРА Републике Србије генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић, делегација СУБНОР-а Сомбор на челу са председником Петром Грабежом, делегација Првог центра за обуку Војске Србије, као и бројни представници удружења.

Овом приликом отворена је и изложба „Младост Војводине у Батинској битки“ Градског музеја Сомбор која у фокус ставља младе борце који су били учесници ове велике битке.

Извор: Град Сомбор