8.АПРИЛ – СВЕТСКИ ДАН РОМА

Међународни дан Рома, 8.април, обележава се од 1990.године, а установљен је у знак сећања на Први светски конгрес Рома одржан 1971. године, на којем је донета одлука о ромској химни за коју је изабрана песма “Ђелем, ђелем”, као и одлука о застави Рома. Светски дан Рома прилика је да се укаже на све лепоте богате ромске културе, значајан део културног мозаика наше општине, али и на проблеме са којима се ова национална заједница суочава.

Деценијама уназад, водећи се универзалним правом на једнакост, наше целокупно друштво залаже се за побољшање услова живота ромске националне мањине, за унапређен приступ образовању, здравственим и социјалним услугамa, aли и за смањење предрасуда и спречавање дикриминације као последице веровања у исте.

Како би се на систематичан начин приступило решавању свих ових питања на територији наше општине, Општина Шид израдила је Локални акциони план за унапређење положаја Рома на територији општине Шид 2020-2024. којим је посебан акценат стављен на испитивање механизама и инструмената који ће допринети унапређењу положаја Рома у нашој заједници, као и на детаљнији приступ идентификацији проблема са којима се суочавају – од питања образовања до питања побољшања њиховог материјалног и социокултурног положаја.

Поводом Светског дана Рома, на згради Општинске управе општине Шид истакнута је данас поред државне и заставе АПВ и ромска застава.

Извор: Општина Шид