AGRODUNAV: PRIMER DOMAĆINSKOG POSLOVANJA ZADRUGARA

Ako govorimo sportskim rečnikom dobar tim i dobar trener uvek dovedu do dobrog rezultata. Zemljoradnička zadruga Agrodunav nije bila uvek među najuspešnijim, ali danas sigurno jeste. 

Deset hektara voćnjaka pod trešnjom samo je jedna od velikih investicija u budućnost. Farma krava sa uvoznim grlima, zalivni sistemi i dobro planirana ratarska proizvodnja, to je danas ZZ Agrodunav iz Karavukova sa svojih stotinjak zadrugara. Za direktora Stevana Stanojkovića uspešni poslovni rezultati nisu slučajnost, već samo rezultat kontinuiteta domaćinskog poslovanja.

“Država je konačno počela da prepoznaje zemljoradničke zadruge i njihovu ulogu u seoskim sredinama. Mi smo jedna od prvih zadruga koja je dobila sredstva od Ministarstva za regionalni razvoji na taj način smo značajno povećali stočni fond na našoj farmi, samim tim i neki prihod od te proizvodnje”, rekao je Stanojković.

Za stanovnike Karavukova Agrodunav je pre svega sigurnost za sedamdesetak zaposlenih i njihove porodice, ali i svi ostali, škola, sportisti znaju da je zadruga uvek tu da pomogne, ističu Vladimir Stančić i Đorđe Bogdanović.

“Zadruga je jednostavno nosilac svih poslova ovde u selu, kako svojih, kako i svojim kooperantima iz sela. Naročito oko sporta i sada dosta pomažu, a školu redovno”, rekao je Vladimir Stančić, direktor OŠ Bora Stanković.

“U zadruzi radi veliki broj radnika, tako da bez zadruge, život u Karavukovu bio bi mnogo mnogo težak”, rekao je Đorđe, stanovnik Karavukova.

Uspešna zadruga bila je inspiracija mnogim malim preduzetnicima da i oni pokrenu svoj posao, pa je Karavukovo danas najbolji primer seoske sredine koja je zahvaljujući i zadruzi i preduzetništvu uspela da se održi i sačuva sve što su doseljenici iz Vranjskog kraja godinama sticali.

Izvor: RTV