AKCIJA – AUTOMOBIL PARKIRAJ, OKOLINU SAČUVAJ

Udruženje parkirališta Srbije danas je, na Trgu republike, kroz performans i deljenje promo materijala ukazalo na prednosti bicikla kao alternative automobilskom saobraćaju, a JKP „Parking“ promovisalo je „SU Bike“ sistem za iznajmljivanje bicikala koje naš grad, kao drugi u državi, nudi korisnicima već osmu godinu, navodi subotica.info. Ova manifestacija, čiji je cilj podizanje svesti o uticaju saobraćaja na životnu sredinu i značaju razvoja eko mobilnosti u našoj zemlji, održana je u okviru kampanje „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj“, u organizaciji Udruženja parkirališta Srbije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Privredne komore Srbije i JKP „Parking“ Subotica.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, Radoslav Vukelić, podsetio je da je upravljanje javnim parkiralištima na teritoriji grada Subotice povereno JKP „Parking“ i da to preduzeće raspolaže sa oko 2900 parking mesta koja su u sistemu naplate.

Pored otvorenih i zatvorenih parkirališta, dodao je, u nadležnosti JKP „Parking“ je i pet „SU Bike“ stanica od kojih se, kako je naveo, četiri nalaze u gradu: kod Otvorenog univerziteta, Hale sportova, na SRC „Prozivka“ i „Buvljaku“, a jedna na Paliću, na parkingu pored Velike terase.

– Ove stanice opremljene su sa ukupno 38 bicikala, a ‘Parking’ u ovoj godini planira zamenu i dopunu bicikala u vrednosti od milion dinara na postojećim lokacijama – kazao je Vukelić.

Grad je, dodao je, krajem prošle godine sa „Pro Credit“ bankom instalirao prvi elektropunjač za vozila u Subotici.

– Aktuelno gradsko rukovodstvo je, u skladu sa svetskim trendovima i potrebom za modernizacijom, ovu investiciju prepoznalo kao novi, viši nivo pružanja usluga svojim građanima. Po podacima iz 2018. godine, u Republici Srbiji bilo je registrovano128 električnih i 204 hibridna vozila, od kojih su dva električna i četiri hibridna u vlasništvu Subotičana – naglasio je Vukelić.

Izvor: subotica.info