АКЦИЈА „ПОСАДИ СВОЈ ХЛАД“ – СУТРА НА ТРГУ СЛОБОДЕ ПОДЕЛА БЕСПЛАТНИХ САДНИЦА БЕЛОГ ЈАСЕНА ГРАЂАНИМА ЗРЕЊАНИНА

Захваљујући иницијативи НВО “Зелени развојни центар”, која је покренута на друштвеним мрежама и одзиву великог броја грађана, град Зрењанин се придружио акцији “Посади свој хлад”. Тим поводом ће бити организована јавна подела садница, сутра (9. априла 2021. године), на Тргу слободе, у 12 часова, уз обавезно поштовање прописаних епидемиолошких мера. Акција се у исто време организује у целој Србији, а саднице су обезбеђене уз помоћ друштвено одговорних компанија, које желе да озелене места у којима живимо и којима је битно здравље грађана.

Пројекат “Посади свој хлад” је усаглашен са циљевима дефинисаним у претприступном ЕУ поглављу 27, као и у складу са циљевима светске акције “Trillion Trees” Светског економског форума (WEF) у Давосу, у којој је НВО партнер за одржива еколошка решења у Републици Србији. Овај пројекат је такође усаглашен са европским Зеленим планом (European New Deal) у коме је чист ваздух у урбаним срединама један од стубова циркуларне економије и подржан је од бројних институција.

Ово није само еколошка акција, усмерена ка борби против климатских промена, већ је и акција која има здравствену функцију јер је свако дрво јединствени зелени респиратор. У акцији се деле двогодишње саднице белог јасена, уз упутство за садњу, које су намењене искључиво заинтересованим грађанима. Порука организатора је “Зато посадите свој хлад и обезбедите чист ваздух вама и вашој породици”. Број садница је ограничен на 100, једна особа може да добије највише једну садницу.

Свака садница садржи лого спонзора, као и QR код преко ког њен власник може да се региструје и прати упутства за њен даљи развој. Друга страна везице је остављена за име власника и датум садње.

Предложена локација за садњу, за грађане који немају где да посаде своју садницу је: катастарска парцела број 9539 (дрворед на путу који из Улице 6. маја води до излетишта “Мотел” у насељу Шумице).

Након поделе садница у пролећној акцији, план НВО “Зелени развојни центар” је да у наредним годинама изврши поделу 300.000 садница грађанима и на тај начин створи здравија места за живот свих нас, јер не саде дрвеће у шумама, већ у градовима, зато што тамо и живимо.

О детаљима акције можете се информисати на следећем линку:

 https://posadisvojhlad.rs/posadi-svoj-hlad/.

Извор: Град Зрењанин