AKCIJA ŽIVETI USPRAVNO 0,1%

Novosađani i Novosađanke,

Centar Živeti Uspravno / Centre Living Upright i Inicijativa CRACKER – ArtRoots Guerilla Network vas pozivaju u ponedeljak 7. maja, u knjižaru Bulevar Books, na veče poezije i rasprodaje knjiga.

Pridružite nam se i podržite akciju ŽIVETI USPRAVNO 0,1% koja podrazumeva prikupljanje sredstava za personalne asistente osobama sa invaliditetom.

Program počinje u 19h časova.
Pisci i spisateljice koji će čitati svoju poeziju u bašti knjižare su:
Slobodan Tišma,
Maja Solar,
Siniša Tucić,
Jelena Andjelovska,
Marija Obrovački,
Moderatorka je novinarka Vesna Farkas.

Pored autora i autorki, akciju su podržali: Kulturni Centar Novog Sada, Zavod za kulturu Vojvodine, izdavačke kuće kao što su Žuta kornjača, Kontrast izdavaštvo, Izdavačka kuća-PROMETEJ, Nojzac, Meditteran Publishing i pisac Goran Stojičić. Oni su donirali naslove koji su retkost u novosadskim knjižarama. Ovo je jedinstvena prilika da dođete do njih, po veoma povoljnim cenama.

Sva sredstva koja se prikupe usmeriće se na troškove personalnih asistenata osobama sa invaliditetom, kojima je neophodna asistencija duže od 8 časova dnevno. Ove troškove Grad Novi Sad nije prepoznao kao važne, te ih nije ni odobrio iz svog budžeta.

O samoj akciji i važnosti personalne asistencije, ispred Centra „Živeti uspravno“ upoznaće vas Ljiljana Čakmak.

Ova usluga još uvek nije sistemski finansirana i zato je Centar pokrenuo Akciju 0,1%, a to je upravo neophodan deo budžeta koji je potreban da Grad Novi Sad odvoji i omogući da 40 osoba sa invaliditetom ostvari ono što im po Zakonu o socijalnoj zaštiti pripada. Za rad jednog personalnog asistenta, 40 sati nedeljno, na mesečnom nivou s markicom za prevoz potrebno je 45.100 dinara, odnosno 541.200 dinara godišnje. Grad Novi Sad je prošle godine odobrio 3,8 miliona dinara, što pokriva zarade šest asistenata i troškove stručnog rada obaveznog po zakonu. Ovaj iznos omogućava asistenciju za tri osobe, a ona je inače potrebna za njih 40.

Akcija ŽIVETI USPRAVNO 0,1% je početak saradnje Centra „Živeti uspravno“ i Inicijative „Cracker“. Planiramo da ponudimo Novom Sadu različite kulturne sadržaje i tako prikupimo nedostajuća sredstva. Naš rad je baziran na čistom entuzijazmu. Važno nam je da novosadska publika to prepozna i podrži.

Pozivamo i sve pisce i spisateljice, muzičare, ilustratore, slikare, fotografe… autore i autorke iz svih oblasti da budu deo naših budućih akcija. Neka se Novi Sad upozna sa vašim stvaralaštvom i kroz ono što činite za zajednicu. Takođe, pozivamo medije, izdavačke kuće, knjižare i ugostitelje da stanu uz nas i doprinesu. Možete nam pisati na
crackerforpeace@gmail.com ili nas pozvati na 0605305609.

Pridružite nam se.