AKONTNA CENA SOJE OD 28 DO 33 DINARA

Na području Sombora akontna cena je 29 dinara. Trenutno ratari najviše mogu da dobiju akontativno 33 dinara. Na području Bačke Palanke dajemo konačnu cenu od 36 dinara i tako je za sada definisano kod većine zadruga. Međutim, postoji mogućnost da ta cena ide naniže, kaže jedan od najvećih organizatora proizvodnje soje u Vojvodini.

Inače, najveći kupac i prerađivač u Srbiji ”Viktorija grupa“ trenutno plaća 303 evra po toni soje utovarene u vozilo. Valja imati na umu da se uslovi na tržištu stalno menjaju, a to je trenutna dnevna cena.

Kretanja na tržištu ne idu u prilog proizvođačima. Trenutno gotovo da nema trgovine sojom, kako kažu otkupljivači,  interes za ovu kulturu je manji ove godine, a ostalo je i prelaznih zalihe i soje i sojine sačme.

Suncokret se zadržao se na 29 do najviše 30 dinara. Kako sada stvari stoje,  mnogo ga je po skladištima, uljare su zatvorile kapije jer su primile dogovorene količine i sad  jako teško uzimaju nove.

Pritom, izvoz stoji zbog niskog vodostaja Dunava. U izvozu se, kažu trgovci, može napraviti cena koja bi zadovoljila očekivanja – oko 285 evra „na fobu na Dunavu“, ali tu ima dodatnih troškova i po završenom poslu dobije se manje.

Sve u svemu, situacija je po ratare loša, a po nekima je rešenje u čuvanju suncokreta i soje.

 

Izvor: Agrosmart