АКТИВНОСТИ ЖЕНСКЕ ОДБОРНИЧКЕ МРЕЖЕ ПОВОДОМ ДАНА 16. ДАНА АКТИВИЗМА БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

Представнице Женске одборничке мреже Скупштине града Вршца, у оквиру 16. дана активизма борбе против насиља над женама, јуче су у неуропсихијатријској болници „Др Славољуб Бакаловић“ обишле одељење где се спроводи Радна терапија за жене жртве насиља и одељење где су смештена лица која су починила насиље.

Вршачке одборнице, упознале су се са женском радионицом која је организована на одељењу Радне терапије, где се жене баве сликарством, израдом таписерија, хеклањем, штрикањем, израдом новогодишњих честитки, обрадом дрвета и грнчарством.

Директорка болнице, неуропсихијатар, Др Татјана Воскресенски истакла је да је у току претходне године у оквиру ове институције реализован покрајински пројекат „Заустави, заштити, помози“ где се више од 250 запослених, укључујући лекаре, социјалне раднике, психологе и друго медицинско особље едуковало у начину препознавања, приступа и помоћи жртвама насиља. „Са жртвом насиља увек ради тим људи који укључује не само лекаре психијатре, већ и психологе, социјалне раднике и специјалне дефектологе који раде у програму психосоцијалне рехабилитације. У нашој установи се спроводе и судске мере па тако данас у установи борави велики број алкохоличара са изреченом мером обавезног лечења због насиља у породици. Тренутно на одељењу које има капацитет за 36 лица борави њих 28, а сегмент рада установе односи се и на лечење насилника. То је један комплексан, мултидисциплинаран проблем и приступ, како да се насилник кроз модел психосоцијалне рехабилитације врати у породицу“ додала је Др Воскресенски.

Извор: Град Вршац