AL DAHRA JEDINA PODNELA PRIJAVU ZA PKB

Jedinu prijavu za Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB) podnela je kompanija Al Dahra Srbija, saznaju Novosti. Danas je otvorena koverta sa njihovom prijavom. Spekulisalo se da se bila zainteresovana i hrvatska firma sa indijskim kapitalom, ali su sada sve nedoumice rešene.

Al Dahra Srbija je ćerka-firma Al Dahre iz Ujedinjenih Arapaskih Emirata, za teritoriju Srbije. Kod nas posluje od 2014. godine, kada su postali većinski vlasnici  firme Rudnap agrar sa 51%. Sledeće godine postali su jedini vlasnik plantaže u Irigu. U martu ove godine osnovali su Al Dahra Balkans, ali su ovom preduzeću nedavno promenili ime u Al Dahra Srbija.

Pre godinu dana, prilikom slanja pisma o namerama, Al Dahra je navela da je spremila 130 miliona dolara za kupovinu njiva širom sveta, a da im je cilj da u Srbiji imaju 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. PKB raspolaže sa 17.000 hektara. Ova kompanija najviše zemlje ima u Egiptu – 54.000 hektara, 4.000 hektara u SAD i Španiji i oko 2.000 hektara u Australiji.

Početna cena za PKB 104.5 miliona evra

„Nama nikako ne odgovara model po kome se PKB prodaje. Ne prodaje se firma, već njena imovina. Znači, mi ćemo biti novozaposleni, bez svih prava za koje smo se dosad izborili. Sledi nam borba za kolektivni ugovor i teški pregovori. Ukoliko je poslodavac pravi, u nama će imati partnere i dobre radnike. Imaće ugovornu obavezu od tri godine, a nas posle toga ponovo čeka neizvesnost“, rekao je Milisav Đorđević, predsednik samostalnog sindikata PKB za Večernje novosti.

Izvor: novosti.rs