AL DAHRA KUPILA AGRICOST – NAJVEĆU RATARSKU FARMU U EU

Investicioni fond Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupio je letos kompaniju Agricost, koja se nalazi uz mesto Braila i najveći je poljoprivredni proizvođač u Rumuniji, ali i najveća ratarska farma na prostoru Evropske unije. Agro gigant, kako su nazivali farmu Agricost, bila je u vlasništvu Konstantina Dulutea, a sporazum o kupovini bio je najavljen još početkom godine. Vrednost preuzimanja farme koja se prostira na 57.000 hektara procenjuje se na preko 230 miliona evra.

Megalomanski planovi u iduće dve godine

To je bio samo početak za Al Dahru. Naime, u narednih pet godina, u različite sektore u Rumuniji, planiraju da ulože još 500 miliona američkih dolara. Nameravaju da kupe dodatno poljoprivredno zemljište i ulože u modernizaciju postojećg portfolia poljoprivredne mehanizacije i tehnologija, navodi Business Review.

Cilj im je do 2022. godine dostignu godišnju proizvodnju od milion tona žitarica i krmne smese. Paralelno će osigurati mesto prikupljanja žitarica kapaciteta za upravljanje dva miliona tona žitarica različitih vrsta, a koje će dolaziti sa rumunske farme kojom upravlja Al Dahra.

Ovaj centar za žitarice će olakšati izradu strateškog inventara, rotaciju zaliha i trgovanje na međunarodnom tržištu. Osim toga, zbog ujednačavanja obrade i distribucije zaliha krmne smese, osiguraće se pet objekata za dehidraciju i granulaciju.

Kada se govori o ulaganju u logistiku i lanac snabdevanja, Al Dahra namerava da osigura poslovnu tačku u luci Konstanta, kako bi olakšala izvoz žitarica i uvoz đubriva. Štaviše, biće to specijalizovana kompanija za đubriva, koja će biti odgovorna za uvoz đubriva u Rumuniju, ali i marketing na susednim tržištima, a procenjena količina je 350.000 tona godišnje.

Ulaganja u stočarski sektor 

Čak ni to nije sve. Al Dahra planira da uloži u modernizaciju postrojenja za skladištenje u luci Braila, kako bi povećala njihov kapacitet i sam plovni promet. Takođe, planiraju da ulože u stočarski sektor osposobljavanjem poljoprivrednih gazdinstava kapacitetom od 150.000 grla različite stoke po domaćinstvu. Planiraju i druga ulaganja usmerena na stvaranje efikasne mreže u poljoprivrednom lancu na rumunskom tržištu, uključujući fabrike i pakirne tačke, kao i druge usluge sa dodanom vrednošću, zavisno od zahteva poslovanja.

“Ova će ulaganja doneti prednosti rumunskim poljoprivrednicima, stvoriti nova radna mestaza rumunske građane i poboljšati pristup rumunskih proizvoda na međunarodna tržišta kroz naše globalne veze, podstičući domaće pojoprivredne i logističke sektore. Ono što je najvažnije, investicije će takođe doprinjeti dugoročnom stvaranju stabilnosti u području pojoprivredne proizvodnje Rumunije”, izjavio je Kedaim (Khedaim) Al Derei, potpredsednik i suosnivač Al Dahre.

Ovako opsežan investicioni plan Al Dahre obaviće se u nekoliko faza u nadolezećim godinama i ujedno podržati strategiju Vlade Abu Dhabija da osigura dugoročne potrebe za hranom.

Na raspolaganju preko 160.000 hektara zemljišta širom sveta 

Inače, Al Dahra je specijalizovana za uzgoj, proizvodnju i marketing hrane i hrane za životinje, kao i za upravljanje lancem snabdevanja. Uz veliku bazu klijenata u državnom i komercijalnom sektoru, Al Dahra posluje u više od 20 zemalja s oko 5.000 zaposlenih, te opslužuju 45 tržišta, a imaju vodeće mesto u Aziji i Bliskom Istoku.

Grupa poseduje ili upravlja zemljištem od preko 161,874 hektara širom sveta, sa 1.200 punktova za navodnjavanje i preko 2.000 poljoprivrednih dobara. Istovremeno poseduje i upravlja sa 15 novih proizvodnih jedinica za preradu i pakovanje sirovina i ima kapacitet za proizvodnju i isporuku lucerke i drugog bilja u iznosu od tri miliona tona godišnje, kako bi zadovoljili potrebe mlečne i stočarske industrije.

Al Dahra je i važan igrač u proizvodnji, pakovanju, marketingu i distribuciji žitarica, a takođe upravlja sa mlinovima kapaciteta milion tona brašna godišnje. Poseduje i upravlja strateškim centrom žitarica, koji se nalazi u Fujairahu u UAE, gde je smešteno 20 silosa i kapacitetom skladišta od preko 300.000 tona.

Godišnje, kompanija upravlja sa oko dva miliona tona proizvoda i transportuje 175.000 TEU (kontejnera koji se prevoze borodovima i drugim prevoznim sredstvima).

Ovakvo veliko ulaganje u nekoliko poljoprivrednih sektora sigurno će se odraziti na evropsko tržište.

Izvor: Agroklub