АМБАСАДОР АУСТРИЈЕ ПОСЕТИО СУБОТИЦУ

Градоначелник Суботице Богдан Лабан примио је данас у посету амбасадора Аустрије у Републици Србији Николауса Лутеротија са којим је разговарао о односима две земље, робној размени овог региона са Аустријом, привредним, инфраструктурним, туристичким и културним потенцијалима нашег града и интензивирању сарадње између града Суботице и амбасаде Аустрије.

Пожелевши добродошлицу амбасадору Лутеротију, градоначелник Лабан је изразио захвалност Влади Аустрије на подршци коју пружа Србији у процесу европских интеграција и отварању нових поглавља. Истакао је да верује да ће Његова екселенција својим залагањем допринети даљем унапређењу свеукупних односа између две државе.

Он је амбасадору Аустрије представио привредне, инфраструктурне, културно-историјске и туристичке потенцијале Суботице и Палића, пројекте које град Суботица реализује и планове развоја нашег града.

Нагласио је да је Аустрија веома важан спољнотрговински партнер Србије, да је значајан партнер и Регионалне привредне коморе Севернобачког управног округа и да је та земља, када је реч и о извозу, и о увозу са овог подручја, прошле године била на трећем месту, иза Немачке и Мађарске.

Градоначелник Лабан је навео да је на подручју РПК Севернобачког управног округа  – која обухвата општине Ада, Бачка Топола, Кањижа, Мали Иђош, Сента и град Суботицу – укупна робна размена са Аустријом у периоду јануар-новембар 2018. године износила 170,8 милиона долара, да је то 10,7 одсто од укупне робне размене на нивоу ове привредне коморе и да је, у односу на исти период 2017. године, она већа за 13 одсто.

Амбасадор Лутероти је захвалио на добродошлици и подвукао да Србија треба да буде део Европске уније и да на путу ка остварењу тог циља може да рачуна на подршку и помоћ Беча.

Лутероти је рекао да је за Аустрију Србија важан и поуздан партнер и да су аустријске компаније заинтересоване да инвестирају и у Суботицу. Уз констатацију да је повољан географски положај Суботице изузетно битан за привлачење инвестиција, истакао је да ће амбасада Аустрије у Београду пружити подршку суботичкој локалној самоуправи у довођењу нових инвеститора из Аустрије. Он је предложио да се, у оквиру културне сарадње, и Суботица сврста међу десет општина и градова у којима ће се приказивати краткометражни аустријски филмови.

Саговорници су се сложили у оцени да простора за сарадњу има у готово свим областима и да она може да се прошири, посебно у привреди, култури, туризму и образовању.  

Сусрету градоначелника Богдана Лабана и амбасадора Николауса Лутеротија, одржаном у Зеленој сали Градске куће, присуствовали су трговински сасветник при амбасади Аустрије Ерика Теоман Бренер, члан Градског већа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње Срђан Самарџић и директор Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање Предраг Радивојевић.

Након састанка у Градској кући, амбасадор Лутероти је, у оквиру прве посете Суботици,  у Привредној зони „Мали Бајмок“ обишао компанију „Сименс“.

Извор: Град Суботица