АМБАСАДОР ЕГИПТА И ГУВЕРНЕР РЕГИЈЕ ЦРВЕНО МОРЕ ПОСЕТИЛИ НОВИ САД

Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић примио је амбасадора Египта у Србији Њ. Е. Амра Алгувејлија и гувернера регије Црвено Море Ахмеда Абдала. Том приликом он им је пожелео срдачну добродошлицу у Нови Сад и изразио задовољство због њихове посете.

Саговорници су разговарали о могућностима развијања сарадње у областима економије, културе и туризма, и констатовали да добри односи између две државе дају добру основу за конкретне подухвате на локалним нивоима. На састанку је речено да је креирање заједничког пословног одбора Србије и Египта изузетно битно, као и поновно увођење директног лета за Каиро од стране српског авио-превозника.

Када је реч о привреди, оцењено је да су најинтересантније области за заједнички ангажман пољопривреда, грађевинска индустрија, ИТ сектор и туризам, а као значајне манифестације на том пољу споменути су Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду и Међународни општи сајам који се у марту одржава у Каиру.

Званичници су оценили да је веома значајно што су представници Новог Сада и ОПЕНС-а крајем прошле године учествовали у Светском омладинском форуму у Шарм Ел Шеику. Кружевић је рекао да је омладинска политика у Новом Саду, у години када носи титулу Омладинска престоница Европе, у фокусу, и да се реализују бројни пројекти и припремају још многе занимљиве активности. Заменик градоначелника истакао је да су египатске организације и установе више него добродошле да узму учешће у највећем пројекту у области  омладинске политике у Новом Саду.

Такође, на састанку се говорило и о могућностима за успостављање ближих веза између Новог Сада и популарног летовалишта Хургада, уз оцену да Нови Сад, посебно као Европска престоница културе 2021. године, али и актуелна Омладинска престоница, постаје све видљивији и занимљивији на мапи европских градова.