АМБАСАДОР ФРАНЦУСКЕ КОШАР НА СКУПУ “БОНЖУР ЗРЕЊАНИН”: СНАЖНЕ ВЕЗЕ ИЗМЕЂУ ФРАНЦУСКЕ И СРБИЈЕ, ЖЕЉА ЗА ВЕЋИМ ПРИСУСТВОМ ФРАНЦУСКОГ КАПИТАЛА У ЗРЕЊАНИНУ

Зрењанин је данас био домаћин еминентног скупа који је окупио највиши дипломатски кор Француске у Србији, француско-српску пословну заједницу, као и представнике локалних предузећа, а чији је организатор Француско-српска привредна комора из Београда. Сусрет у Зрењанину наставак је успешног прошлогодишњег серијала манифестације – концепта регионалног умрежавања „Бонжур Србија“ и четврти је у низу град у Србији (након Крагујевца, Ниша и Кикинде) који посећују чланице Коморе.

Француску делегацију у Зрењанину предводила је Његова екселенција амбасадор Пјер Кошар, за ког је уприличен и пријем од стране градоначелника Зрењанина, Сима Салапуре. Пријему су присуствовали и помоћница градоначелника Цица Вучковић, заменица економског саветника при Амбасади Француске Селин Ерише, регионални саветник за пољопривреду Александар Мартинез, директор Регионалне привредне коморе Зрењанин Предраг Станков, као и Живанко Радованчев, председник Пословног савета града Зрењанина и некадашњи директор компаније “Млекопродукт”, успешно приватизоване од стране француске компаније “Бонгрен”, сада “Савенција групе”.

Током скупа у Барокној сали Градске куће презентоване су пословне прилике у Зрењанину и могућности инвестирања, организовани су “B2B” састанци са актерима из разних области, а програм је завршен посетом компанији “Млекопродукт”.

Обраћајући се присутнима на отварању, амбасадор Пјер Кошар изразио је задовољство што је данас у Зрењанину, у предивној згради Градске куће и што може да присуствује посети организованој од стране Француско-српске привредне коморе и манифестацији “Бонжур Зрењанин”.
“Током састанка с градоначелником истакли смо везе које већ постоје између Француске и Зрењанина и присуство два француска предузећа у овом граду. Разговарали смо и о перспективама и могућностима јачања сарадње и присуства француских компанија у Зрењанину. Постоје снажне везе између Француске и Србије, које су последњих година још више оснажене, уз снажну жељу француске владе и председника Макрона да се реангажује у Србији, у светлу њеног прикључења Европској унији”, казао је амбасадор Кошар и додао да је сачињен међувладин споразум који омогућава Француској да подржава своје привреднике и предузећа на стратешким пројектима у Србији.

“Ту је и присуство Француске агенције за развој, која у Београду подржава различите пројекте, посебно оне у вези са “Зеленом агендом”, уз француска предузећа која су такође посебно присутна у сектору заштите животне средине, прераде вода, прераде отпада и на великим инфраструктурним пројектима. Француска жели сарадњу и у области пољопривреде, такође у перспективи прикључења Србије ЕУ”, истакао је амбасадор Републике Француске.

Као посебан сегмент разговора с градоначелником, поменуо је организацију Олимпијских игара у Паризу, 2024. године и жељу да на њима учествују и спортисти из Зрењанина.
“Сазнао сам да су из овог града носиоци 24 олимпијске медаље и само могу да пожелим и већу сарадњу у области спорта, уочи Олимпијских игара у Паризу”.

Градоначелник Зрењанин Симо Салапура, поздрављајући амбасадора Кошара и госте нашег града, подсетио је на дугу привредну традицију града и податак да је у некадашњој Југославији Зрењанин сврставан међу водеће индустријске центре.
“Активностима које посебно предузимамо у последњој деценији, у Зрењанину смо изградили амбијент повољан за инвестирање и привлачење капитала, и домаћег и страног. На улазу у град, из правца Београда, у току је последња фаза реализације највеће гринфилд инвестиције у Србији – изградња комплекса за производњу пнеуматика кинеске компаније „Линглонг“, у вредности од чак милијарду долара. Погони се налазе у оквиру индустријске зоне „Југоисток“, која својим капацитетом, досадашњим развојем и потенцијалима представља једну од најпривлачнијих локација за инвестирање на територији Републике Србије. У овој зони послује, гради производне погоне или је купило грађевинске парцеле више од 30 инвеститора. Планским проширењима, капацитет зоне “Југоисток” достигао је 550 хектара, од којих преко 130 имају познатог власника. У овом тренутку вероватно нема локалне самоуправе у Србији, осим Зрењанина, која је у могућности да на једном месту понуди инвеститорима такав обим инфраструктурно уређеног грађевинског земљишта”, указао је градоначелник на економске потенцијале града.

“Посебно нам је драго што је, уз бројне европске земље, међу нашим инвеститорима заступљена и Француска и што две компаније са француским капиталом успешно послују у Зрењанину – компанија “Новарес”, произвођач компоненти за ауто-индустрију и “Млекопродукт”, са својим чувеним сиревима и млечним производима са дугом традицијом. Верујем да ће и данашњи скуп допринети унапређењу сарадње Града Зрењанина и амбасаде Републике Француске, али и сарадње наше две државе, посебно у економској и трговинској сфери”, поручио је градоначелник Салапура.

Председник Француско-српске привредне коморе Драган Стокић рекао је да је Комора основана 2009. године, као прва француско-српска пословна мрежа у региону и да броји око 130 чланова, француских фирми и њихових компанија у Србији, али и велик број изворно српских и других интернационалних компанија. Додао је да Француско-српска привредна комора има две основне мисије.
“Прва је да својим предузећима чланицама пружи прилике за развој пословања, кроз организацију најразличитијих догађаја и окупљања, попут данашњег у Зрењанину. Друга мисија је унапређење билатералне економске сарадње и размене између Француске и Србије. Ми смо партнери француске државне агенције за извоз и интернационализацију пословања француских предузећа и у оквиру тог партнерства у обавези смо да пружамо оперативну подршку свим француским предузећима која желе да извозе у Србију, нађу нове пословне партнере или покрену пословање у нашој земљи. У том смислу нам јако пуно значи оно што се данас могло чути и научити у Зрењанину, јер ћемо, кад нам се потенцијално обрате француска предузећа са упитом, боље знати шта је где могуће и где можемо да их упутимо”, нагласио је Стокић и додао да јециљ да се до краја следеће године обиђусвиградовиу Србији у којима постоје француске инвестиције.

Предраг Станков, директор Регионалне привредне коморе у Зрењанину, осврнуо се на пословне прилике у региону и позвао све присутне компаније да искористе посету за упознавање и успостављање потенцијалнихпартнерства.

Извор: Град Зрењанин