АМБРОЗИЈА ПРЕТИ КОНЦЕНТРАЦИЈА ПОЛЕНА ПРЕЛАЗИ ГРАНИЦЕ

Крај августа  је време интензивног цветања амброзије, опасног алергеног  корова. На њивама, посебно у Војводини је има доста и то по ивичним деловима парцелА. Појављује се и у баштама, запарложеним њивама, запуштеним  травњацима… Полен амброзије изазива алергију код све већег броја људи, а захваљујући томе што њено семе дуго задржава клијавост из године у годину је има све више и појављује се и тамо где је раније није било. Забележено је ницање из воде на Рибарском острву у Новом Саду.

Према актуелним подацима Лабораторије за палинологију на новосадском ПМФ концентрација полена амброзије у ваздуху већ неко време прелази границе које код алергичних људи изазивају алергијску реакцију. Према прогнози ове лабораторије која се односи на период до 20. августа концентрација полена имаће високе вредности.

С обзиром на то да је амброзија углавном у фази почетка цветања може се очекивати да ће се тренд велике концентрације алергена у ваздуху наставити и након овог периода, односно до краја  августа, па и септембра.

Алергичним људима се осим употребе лекова препоручује да избегавају боравак у природи, као и да након боравка на отвореном пресвуку одећу коју су носили, истуширају се и оперу косу. Боравак у климатизованим просторијама без отварања прозора може им помоћи.Исто тако боље је током вожње у ауту укључити климу него отварати прозоре.

Треба напоменути да се амброзија тешко уништава хербицидима и да је набоље решење чупање биљака из корена. Косидба помаже уколико се обави пре цветања, јер се косидбом биљке у цвету додатно расејавају алергени. Косидбом, уколико се обавља, биљке се морају сећи што ближе земљи како би се укллониле све цвасти. Међутим, чак и из овако ниско посечених биљка убрзо ће израсти нови изданци који ће убрзано стварати цвасти и цветати.

Колико је ова биљка агресиван извор алергена најбоље говори чињеница да је довољно да има 8-20 поленових зрна у ваздуху да би се појавила алергијска реакција попут кашља, свраба у носу и грлу, појаве исцедка из носа, пацкања и отицања очију, па све до отежаног дисања. Само једна биљка амброзије може да продукује до осам милијарди поленових зрна!