АНГАЖОВАНИ ФИЛМ У ФОКУСУ ПАЛИЋКОГ ФЕСТИВАЛА

На главном програму 25. Фестивала европског филма Палић, који ће бити одржан од 14. до 20. јула,биће приказано 12 остварења, а према речима селектора Ненада Дукића, реч је разноврсној и ангажованој селекцији.

Дукић је, на данашњој конференцији за новинаре, рекао да је овогодишњи Главни програм разноврстан у погледу тема и кинематографија које се представљају, међу којима су и оне које су мање познате српској публици.

Он посебно скреће пажњу на то остварења која ће бити приказана показују да европски редитељи осећају одговорност да говоре о важним темама са којима се данас суочавају друштва – од мигрантске, преко социјалне, до кризе вредности у либералном капитализму.

У такмичарској селекцији биће приказани филмови „Styx“ Волфрама Фишера (Немачка), „Девојка“ Лукаса Донта (Белгија), „Кристал“ Дарје Зук (Белорусија), „Некретнине“ Аксела Петерсена (Шведска), „Година мајмуна“ Владимира Блазевског (Македонија), „Кармен и Лола“ Арантске Ећеварие (Шпанија), „У рату“ Стефана Бриза (Француска), „Граница“ Алија Абасија (Шведска/Данска), „Утеја – 22. јул“ Ерика Попеа (Норвешка), „Кртица“ Расмуса Клостера Броа (Данска), „Генесис“ Арпада Богдана (Мађарска), „Транзит“ Кристијана Пецолда (Немачка).

У жирију су мађарска редитељка Илдико Ењеди, француски глумац Ибрахим Кома, Иева Норвилиене (Удружење продуцената Литваније), редитељ Маринус Гротхоф (Холандија) и српска глумица Наташа Нинковић.

Награде ће доделити и FIPRESCI жири у саставу: Нина Спутнискаја (Русија), Масимо Лећи (Италија), Тончи Валентић (Хрватска).

На отварању ће ван конкуренције бити приказан италијански филм „Срећан као Лазаро“ Алиће Рорвахер, награђен за најбољи сценарио у Кану, док ће на затварању публика гледати, такође ван конкуренције, добитника Златног медведа овогодишњег Берлинала, „Не додируј ме“ румунске редитељке Адине Пинтилие.

Програмски директор фестивала Мирослав Могоровић, који је заједно са Нилом Јангом, одабрао 14 филмова за други такмичарски програм „Паралеле и судари“, рекао је да су настојали да се ове године окрену младим ауторима, да прикажу оно што је ново, вибрантно и снажно у европском филму.

Одлучили су да уведу и документарни филм, као најживљи сегмент европске кинематографије, а приказаће и краткометражне филмове, те ће тако целокупан програм фестивала, подељен у 12 селекција, обухватити 70 дугометражних и више од 30 краткометражних остварења.

Најбољи филм у програму „Паралеле и судари“ изабраће жири Федерације филмских критичара Европе и Медитерана, у саставу: Киара Исабела Спагноли Габарди (Италија), Маја Богојевић (Црна Гора) и Павлина Јелева (Бугарска).

„Млади дух Европе“ обухватиће 30 филмова, у фокусу ће бити црноморски регион, а ту је и селекција „Нови мађарски филм“, „Еко документарци“ и „Великани европске кинематографије“, који је увод за програм који, према речима Могоровића, планирају да уведу како би публици представили филмове аутора који су својим именом и делом превазишли оквире такмичарског програма палићког фестивала.

Добитници награде „Александар Лифка“, глумци Раде Шербеџија и Брајан Кокс, долазе на Палић 15. јула, када ће Шербеџија одржати и концерт у Суботици.

Директор фестивала Радослав Зеленовић и извршни продуцент Илија Татић наглашавају да је замишљено да програм буде свеобухватан па је предвиђена представа „Кад би Сомбор био Холивуд“, промоције књига „Додир вечности“ Небојше Поповића, коју је допунио Иван Аранђеловић, и „Сјај у очима“ Бојана Босиљчића, састанак представника фестивала европског филма из других држава, округли сто посвећен језеру Палић, радионица филмске критике, изложба посвећена Милени Дравић, поставка плаката фестивала…

Зеленовић је рекао да неће бити специјално обележено 25 година фестивала и 15 година од када је он постао фестивал европског филма, те ће и церемонија отварања бити сведена, и фестивал ће као и сваке године бити сусретиште аутора и публике, а филм који критички говори о времену у коме живимо у првом плану.

Ове године биће организован и бесплатан превоза из Београда и Новог Сада до Палића за све заинтересоване, који своја места треба да резервишу два дана раније на број 024/554660.

Извор : РТВ