АНИП „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ – КРАЉИЦЕ

„Краљице“ представљају поворку лепо обучених и накићених девојака које својим песмама и игром доносе берићет и благостање домовима које посете. Готово увек су ишле на Духове (Св. Тројица) и тада су их домаћини примали у своја дворишта где су после отпеваних песама добијале разне дарове. У неким крајевима ово је била прилика да „Краљице“ погледају где има који момак за женидбу, а и да им ово буде својеврсна промоција. Још Вук Стефановић Караџић бележи њихово постојање на простору Срема.

Дуггодишњи пројекат под називом „Да и нашим шором краљице крену“ који је подржала Општина Рума, имао је за идеју да ревитализује овај обичај у Руми и на тај начин га врати у народ. Истраживање је трајало дуго, јер јако мало извора постоји који говоре о овом обичају. Ипак, он је дефинитвно био свакодневица румљана и Срема. АНИП „Бранко Радичевић„ је добио и благослов Владике сремског, господина Васлилија, да овај обичај поново заживи.

У недељу, 17 јуна, Краљице (чланице АНИП-а „Бранко Радичевић“ Рума) ће поново изводити овај обичај. Обилазиће домаћинства и установе као и све оне који су их позвали у домове. Циљ је да се обичај врати у народ и да се преноси на млађе генерације, те да своју традицију са поносом чувају.

 Краљице ће се прво појавити у Храму Св. Духа у Руми, где ће се после литургије причестити, а затим кренути у опход.

Извор: Општина Рума