ANTIMONOPOLSKA KOMISIJA BEZ ODGOVORA O CENI SUNCOKRETA

Iako je ratarima iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede rečeno da će se Komisija za zaštitu konkurencije do kraja prošle nedelje oglasiti povodom zahteva da se ispita regularnost određivanja otkupne cene suncokreta, od toga još uvek nema ništa.

-Komisija za zaštitu konkurencije, u skladu sa zakonskom propisanom nadležnošću da prati i analizira uslove konkurencije na pojedinačnim tržištima i u pojedinačnim sektorima, trenutno sprovodi analizu uslova konkurencije na tržištima proizvodnje i otkupa semena suncokreta na teritoriji Republike Srbije – rečeno je u Komisiji za “Agrosmart”.

-Kako je rad na analizi u toku, nismo u mogućnosti da pružimo detaljnije informacije vezane za ovo tržište. Ukoliko Komisija u svom postupanju uoči nepravilnosti koje mogu predstavljati povredu konkurencije reagovaće u skladu sa zakonskim ovlašćenjima o čemu će javnost blagovremeno biti obaveštena.

Kako je za “Agrosmart” izjavio Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata na sastanku u Minstarstvu poljoprivrede održanom pre sedam dana rečeno je da su mehanizmi ministarstva u tom pogledu ograničeni i da to rešava Komisija za zaštitu konkurencije.  

-Rekli smo ministru da će, u slučaju da ostane ovako bedna konačna cena i ako se ne dođe do tehnike kojom bi otkupljivači i prerađivači garatovali minimalnu cenu, doći do bojkota setve suncokreta – naglasio tada je Vukov.  

Pre toga, za vreme žetve, proizvođači suncokreta u Srbiji razgovarali su sa predstavnicima Komisije za zaštitu konkurencije o razlozima za nisku otkupnu cenu i obrazložili njihove sumnje da su se otkupljivači udružili u kartel i dogovorili o jedinstvenoj ceni od 28,50 dinara za kilogram.

Prošle godine najveći otkupljivači, uljare i fabrika stočne hrane, kao i izvoznici plaćali su suncokret od 37 do 41 dinar za kilogram, izneli su nezadovoljni poljoprivrednici, koji očekuju da, ukoliko bude utvrđeno da je bilo dogovora oko formiranja otkupne cene, učesnici u toj nedozvoljenoj radnji snose posledice i plate kazne.

Izvor: agrosmart