АПАТИН ДОБИО ЛОГОПЕДСКО-ДЕФЕКТОЛОШКИ КАБИНЕТ И СЕНЗОРНУ СОБУ

Као један вид подршке и помоћи родитељима и деци са посебним потребама у развоју, општина Апатин је у сарадњи са Центром за социјални рад инвестирала у пројекат опремања логопедско-дефектолошког кабинета и сензорне собе.

Ми смо пре неких годину дана обећали да ћемо овај пројекат да спроведемо и заиста сам данас срећна што сам у прилици да то обећање и испунимо и да кренемо у рад са сензорном собом која ће понудити помоћ свим родитељима и свој деци којима је та помоћ потребна. Кроз разговор са директорицом сам сазнала да је тестирање прошло преко деведесеторо деце, а да ће већ од почетка логопедско-дефектолошки кабинет имати преко 60 корисника. Дефинитивно велика потреба на нивоу наше општине за овакву помоћ, а оно што је битно да нагласим јесте да ће та помоћ бити у потпуности бесплатна, рекла је овом приликом председница општине Апатин Дубравка Кораћ

Поред представника локалне самоуправе, те бројних гостију који су представљали своје  предшколске установе, школе, Културни центар и Дом за старе и пензионере, церемонији свечаног отварања сензорне собе присуствовала је и помоћница покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Јоланд Корора.

Много се радујемо када видмо да једна локална самоуправа разуме социјалну проблематику и када помогне у једном овако важном пројекту. Ова интерактивна соба ће значити пуно малим корисницима, њиховим родитељима, општини, као и широј друштвеној заједници јер деца која имају сметње и проблеме у развоју имају исто право на живот, образовање и дружење као и сва друга деца. Овим показујемо и нашу емпатију и не затварамо очи пред проблемима који су ту међу нама, а које врло често игноришемо, поручила је Корора.

Према речима Николине Сучевић, директорке Центра за социјални рад, у питању је озбиљан и дугорочан пројекат, у оквиру ког ће сваког радног дана у послеподневним сатима бити ангажовани стручни радници, логопеди, дефектолози, соматопеди и други, што ће умногоме олакшати родитељима, јер више неће морати водити децу у Сомбор за такве услуге.

Ово је, пре свега, намењено деци која имају тешкоће у развоју и којима је неопходна додатна подршка како би постигли свој пуни потенцијал. С друге стране, ово ће бити место где ће родитељи моћи да добију и корисне информације, и савете, на крају крајева, оно што је најважније, професионалну подршку, једну топлу људску подршку, на путу развоја њихове деце, рекла је Николина Сучевић

Извор: Општина Апатин