АПАТИН И МОХАЧ ПОСТАЛИ БРАТСКЕ ОПШТИНЕ

Након састанака који су одржали у Апатину крајем прошле године и у Мохачу пар месеци касније, председници двеју општина су озваничили братимљење два по много чему слична града. Делегација општине Апатин коју је предводила председница Дубравка Кораћ, одборник у нашој општини Иштван Петер, директорица Општинског културног центра Данијела Обрадовић и Данијел Ајдук испред Туристичке организације, је тим поводом била гост свечаности коју је згради општине Мохач приредио градоначелник Gábor Pávkovics.

Свечаности су присуствовали и представници досадашњих братских општина Мохача: из Немачког града Bensheima Christine Clein, Француског града Wattrelos Dominique Baert,  Румунског града Campia Turzit Dorin Nicolae Lojigan, као и амбасадор Републике Србије у Мађарској Иван Тодоров са својим сарадницима. Уз домаћине, сви они су истицали значај међусобних братимљења градова који су слични по величини, структури и мултикултуралности.

Долазимо из различитих делова Европе са прошлошћу и историјом која нам се разликује, али упркос томе, сви смо ми данас овде у једној просторији, за једним столом и све то од свега више вреди. Наше градове – Апатин и Мохач повезују бројне ствари. Практички, како географски, тако И историјски, потпадамо једној природној регији. Нама се на свим пољима пружају изванредне могућности сарадње. Иако се пропорције разликују, поставља се питање ко све живи у Мохачу? Мађари, Хрвати, Немци, Роми и Срби. Које националности живе у Апатину? Исте. Штавише, поред већ наведених, присутна је и румунска заједница. Нема потребе да доказујем, правдам народну и културну отвореност града Мохача према разноликости. За мене је то природно окружење. Сматрам веома важним да у оквиру наше побратимљене сарадње, везе успоставе И цивилне организације, односно, народности које функционишу у нашим насељима, поручио је Gábor Pávkovics.

Српска заједница у Мохачу постоји вековима и данас је жива и организована као и институцијекултуре, српска православна црква…а Апатин има организовану мађарску заједницу, око 10 % Апатинаца чине припадници мађарске националне мањине…у Апатину постоји Музеј подунавских Немаца, активна мађарска културно-уметничка друштва, ватрогасно друштво…Братимљење је пут ка бржем економском развоју, лакшем приступу европским пројектима прекограничне сарадње и повезивању привредних субјеката из оба града. Братимљење је изузетно важно и за културну размену а култура није надоградња него основа за развој сваке заједнице. Желимо да наши млади Апатинци као и млади из Мохача путују уз Дунав, долазе у братски град, откривају културне садржаје и кроз културу се повезују, јер се најбрже и најбоље учи кроз доживљаје и креативну размену, рекла је овом приликом председница општине Апатин Дубравка Кораћ.

Након свечане церемоније, делегације градова и општина су се упутили у центар града где су мештани Мохача пригодним културно-уметничким програмом обележавали Светог Јована Непомука. Колико су наши домаћини везани за Дунав, видели смо у вечерњем делу програма када је цео град изашао на реку, док је призор упаљених лампиона са Дунава, као и ватромет на реци био величанствен.

Председница општине Апатин се на растанку домаћинима захвалила на великодушном пријему, те их позвала да буду гости нашој општини на предстојећим Апатинским рибарским вечерима.

Извор: Општина Апатин