АПАТИН: КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ВРАЋА СЕ У СТАРЕ ТОКОВЕ

Период који је иза нас и ситуација у којој смо се налазили услед пандемије Корона вирусом, утицала је да Културни центри по Србији престану са радом. Ствари се последњих дана враћају у нормалне токове, те је о плановима за ову годину када је општински Културни центар у питању говорила директорица ове установе Данијела Обрадовић

Што се тиче ликовног програма расписана су два конкурса и то за самосталну изложбу за ликовне ствараоце општине Апатин који траје до 11.јуна, као и конкурс за међународну изложбу екс либриса који је отворен до 30.септембра. У јулу месецу имаћемо врло занимљиву аудио визуелну изложбу младог и телентованог уметника из Београда, те се надамо да ће привући млађу публику. Пропуштено је неколико дивних изложби међу којима и изложба нашег илустратора Боба Живковића који је требао и да буде наш гост, али на срећу добили смо термин за наредну годину.

У јуну месецу обележићемо Светски дан музике концертима на отвореном и извесно је да ћемо имати и пратећи програм у виду предавања на тему музике. Са позоришним програмом крећемо од јесени. Нажалост, морали смо отказати представу „Френки и Џони“ у којој играју Слобода Мићаловић и Игор Ђорђевић, те се надамо да ћемо успети добити нови термин у септембру, те да овом представом отпочнемо позоришну сезону. У октобру ћемо реализовати позоришни фестивал на ком ће играти професионалне позоришне представе. Тај концепт фестивала увели смо претходне године.

Фестивал кратке форме „Потпис“ пети по реду померили смо за новембар месец. У оквиру њега ћемо током три дана имати прилику да гледамо представу, филмску пројекцију, концерт и отворићемо међународну изложбу екс либриса. Наравно, као и сваке године у оквиру овог фестивала додељиваће се награда „Миодраг Борисављевић“ за најбољу кратку причу. Овогодишњи селектор је Мухарем Баздуљ.

Мала сала коју смо адаптирали 2018. године много нам значи за мање програме и мањи број публике, те нам је у овим околностима идеална за мање концерте и предавања која планирамо да реализујемо у наредном периоду. Реновирали смо и тоалет, те ће публика која посећује програме у Малој сали моћи да га користи. Драго ми је што смо променили столарију на галерији, те на тај начин решили проблем са прокишњавањем. У Великој сали смо решили проблем са звуком који смо имали. Поправљени су стари звучници и купљено је нешто нових које користимо и у Малој сали када је неопходно. И даље има простора за побољшањем што намеравамо да решавамо убудуће. Важно нам је и то што смо купили пројектор за Велику салу, јер нам он служи за све мултимедијалне програме које реализујемо и ми, а и друге организације које користе нашу салу за своје програме из домена културе.

Извор: Општина Апатин