АПАТИН: У ПОНЕДЕЉАК ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА МУЗИКЕ

Обележавање Светског дана музике датира из осамдесетих година прошлог века када је у Паризу 1982., најдужег дана у години, први пут организована прослава под називом Fête de la Musique  (Фестивал музике) где се широм Француске прослављало бесплатним концертима професионалних музичара и музичара аматера свих узраста. Од тада се сваке године све више држава прикључује обележавању овог празника који пружа могућност да мање популарни музичари широј публици приближе уметност и лично умеће. Од пре неколико година и Србија се укључила у обележавање овог значајног датума, а Општински културни центар од прошле године даје свој допринос овој великој светској манифестацији.

Музичка редакција Општинског културног центра програм поводом обележавања Светског дана музике представља у три сегмента.

Програм почиње у понедељак, 22. јуна, у 11 часова на платоу испред Дома културе. Озбиљном музиком представиће се ученици свих одсека ОМШ ,,Стеван Христић”. У једночасовном концерту слушаћемо и видети најуспешније ученике који ће показати умеће свирања различитих инструмента. Ово ће бити својеврсна промоција школе те позивамо родитеље и ученике који су се пријавили за полагање пријемних испита, као и сву децу која желе похађати музичку школу, да присуствују концерту који је уприличен, осим за ову свечаност и за представљање школе.

Као пратећи програм прославе, у 19 часова истог дана у Малој сали ОКЦ, предавање на тему ,,Историјат  музике  и  настанак  и  развој  рокенрол  музике  у свету”  одржаће Добрица Веселиновић,  доајен рок сцене и уметнички директор „Rock Clan“ фестивала који се одржава у Јагодини дуги низ година. У  четрдесетоминутном излагању говориће о основним поделама у музици по времену и жанровима, са посебним освртом на настанак и ширење рокенрола као популарне музике бројних генерација читавог света.

Заокружујући обележавање Светског дана музике, 22. јуна на платоу испред Дома културе, у 21: 30 часова популарном музиком представиће се музички састав ,, Рок фест бенд” из Сомбора који ће свирати музику рокенрол ере  20. века.

Извор: Општина Апатин