APEL DA SE NE SPALJUJU ŽETVENI OSTACI

Osim što poljoprivrednici spaljivanjem žetvenih ostataka utiču na smanjenje organske materije u zemljištu, dimne zavese koje često prelaze na saobraćajnice, ugrožavaju i bezbednost svih učesnika u saobraćaju pa nadležni po ko zna koji put apeluju na proizvođače da prestanu sa takvom praksom. 

Zbog spaljivanja žetvenih ostataka, u Sremu su u poslednjih nekoliko meseci vatrogasne ekipe u neprestanoj pripravnosti.

Spaljivanjem žetvenim ostataka ne ugrožavaju se samo učesnici u saobraćaju već i stanovnici čije kuće se nalaze u blizini njiva. Tako se porodična kuća Radonjića u Golubincima za samo nekoliko trenutaka našla u opasnoj situaciji. Iako vlasnik njive kaže da on to nije uradio, sumnja se da su vatru zapalila lica koja planiraju da tu pabirče kukuruz.

Spaljivanje žetvenih ostataka postala je tako vremenom redovna agrotehnička mera, iako se radi o nezakonitoj radnji. Poljoprivrednici kažu da su primorani na takvu meru jer nemaju adekvatnu tešku mehanizaciju kako bi zemljište kvalitetno spremili za setvu.

Spaljivanjem strništa sebi čine najveću štetu jer tako iz zemljišta nestaje azot, dok kalijum i fosfor ostaju u pepelu i na taj način im prave dodatne probleme.

Opšta je ocena da se spaljivanje žetvenih ostataka može rešiti samo strožom kaznenom politikom, jer trenutnih 30.000 dinara očigledno nije dovoljno oštra mera.

Извор: RTV